Societat 10/06/2015

La preinscripció escolar no es canviarà, tot i l’intent de Wert

El TSJC desestima la petició d’allargar el termini

E.e.
3 min
El TSJC ha rebutjat la petició del ministre d’Educació, José Ignacio Wert.

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la mesura cautelar sol·licitada pel govern espanyol per reclamar que es reobrís el període de preinscripció escolar per al curs que ve per tal que els pares que ho volguessin poguessin demanar que el castellà fos llengua vehicular a l’aula dels seus fills. El ministeri d’Educació reclamava que s’inclogués en el document de matriculació la sol·licitud que el castellà fos vehicular a l’aula de l’alumne afectat, i, per això, demanava que s’obrís un període addicional de preinscripció on es pogués indicar aquesta petició.

L’alt tribunal acorda desestimar-ho perquè creu que aquesta mesura cautelar no és “procedent” ni “consta que els usuaris estiguessin desinformats” a l’hora de sol·licitar més castellà a l’escola. També creu que no té sentit incloure en el moment de la matrícula una opció que “no considera com a tal”. El TSJC diu que el que pretén l’Advocacia de l’Estat amb aquesta petició és una “oportunitat procedimental” perquè els usuaris puguin demanar formalment l’ús vehicular del castellà i que aquesta oportunitat s’insereixi en el procés de preinscripció i matrícula que ara emprèn la Generalitat. En aquest sentit, recorda que l’ús proporcionat i raonable del castellà no és una opció que decideixin els usuaris del servei, ja que el Tribunal Constitucional estableix que la Constitució imposa en tot cas l’ús del castellà en un 25%, incloent-hi l’ensenyament d’aquesta llengua i una altra de matèria troncal, com per exemple les matemàtiques.

La petició de l’Advocacia de l’Estat es va fer pública el 6 de maig, dos dies abans de començar la campanya per a les eleccions municipals. Després de la petició, la consellera d’Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, va deixar clar que les famílies catalanes podran matricular els seus fills en les etapes d’infantil, primària i secundària amb “normalitat” en les dates previstes del 8 al 12 de juny, malgrat el recurs presentat per l’Estat.

La satisfacció de Rigau

Precisament la consellera va celebrar ahir la decisió de l’alt tribunal i va defensar que la interlocutòria avala un procés fet “amb tota correcció”. “Voler substituir, com s’ha intentat, el poder legislatiu pel poder judicial ha quedat en via morta”, va afirmar en l’acte d’homenatge 30 anys d’escola catalana. 30 anys d’immersió lingüística. Rigau també va afegir que queda clar, “una vegada més”, que si bé està previst que el castellà tingui presència en el sistema educatiu, “la llengua vehicular no és un tema d’opció per part de les famílies”. La consellera també va matisar que si de cara al curs que ve hi ha alguna novetat lingüística serà “l’increment de la presència de l’anglès”.

La curiosa interpretació de Wert

El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, també va valorar la decisió del TSJC, però amb una curiosa interpretació. Wert va assegurar que el que fa la interlocutòria de l’alt tribunal és “reconèixer” que el sistema educatiu català no pot excloure l’ús del castellà com a llengua vehicular en una proporció raonable. “Està expressat amb claredat al fonament jurídic tercer i creiem que ens dóna la raó perquè aquest és el contingut fonamental que motiva el recurs”, va defensar. El ministre d’Educació, que va fer aquestes declaracions als passadissos del Senat un cop acabada la seva intervenció a la sessió de control al govern espanyol, va deixar clar que “lògicament” la interlocutòria s’acatarà. També va reconèixer que aplicar la mesura cautelar ara ja “no tenia sentit per una qüestió de temps”.

stats