EDUCACIÓ UNIVERSITATS
Efímers 04/02/2015

Catalunya tindrà graus de tres anys el curs que ve

Els rectors catalans optaran per aquesta fórmula només amb carreres de nova creació

Martí Gelabert
2 min
Estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona al campus de Bellaterra.

BarcelonaEls graus de tres anys que pretén impulsar la reforma universitària ideada pel ministre d’Educació, José Ignacio Wert, es podran implantar de manera excepcional a les universitats catalanes el curs vinent si són nous i presenten un caràcter singular amb el sistema que es pugui justificar. Ho van pactar els rectors de les universitats públiques i privades de Catalunya en relació als acords de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) -que plantegen endarrerir fins al curs 2017-2018 l’oferta dels graus de tres anys-, als quals s’han volgut adherir, tot i haver presentat aquest matís.

Segons va informar ahir el president de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Enric Fossas, no veuen amb mals ulls la iniciativa plantejada per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) de poder inserir graus de tres anys que no afectin els existents, malgrat la moratòria de la implantació del polèmic decret del PP. “Entenem que no trenca l’acord de la moratòria”, va afirmar Fossas.

En aquest sentit, es reafirma la línia que han decidit prendre les universitats catalanes de mostrar-se d’acord amb la reforma proposada per Wert. “No veiem cap inconvenient que hi pugui haver graus de tres anys”, va tornar a indicar ahir el representant dels rectors catalans. Tot i així, l’ACUP planteja un joc de velocitats diferent del que està prenent el govern del PP. Els rectors catalans desitgen aquest període de demora per “poder estudiar els efectes econòmics i acadèmics d’aquesta reforma”, mentre que ahir ja es va publicar el nou decret al BOE, de manera que Wert pretén accelerar el procés. L’ACUP i les universitats privades, a més, pretenen trobar solucions com a “sistema conjunt”, perquè no hi hagi titulacions amb trajectòries diferents, sinó que vagin totes en una mateixa direcció.

Malgrat la proposta de la Generalitat d’ajustar el preu del primer any de màster de manera que equivalgui a l’import d’un quart curs de grau, Fossas ha titllat la solució de “simplista”, perquè “només té en compte els efectes sobre l’estudiant”, i no pas els efectes sobre les universitats. “La fidelització dels estudiants a la mateixa universitat on han fet el grau pot reduir-se molt”, segons el president de l’ACUP, que afegia que no creu que tinguin “prou atractiu internacional per cobrir el forat que puguin deixar” els seus estudiants. Segons Fossas, aquest aspecte repercutiria directament sobre els ingressos de les universitats, una repercussió que en algunes de les grans podria pujar “a més d’algun milió d’euros”.

Crida a la vaga d’estudiants

Tot i així, les universitats catalanes van insistir ahir en la necessitat de garantir als estudiants “una veritable igualtat d’oportunitats que s’ha de potenciar fermament” sense veure’s condicionada per les “implicacions econòmiques de la reforma”. El Sindicat d’Estudiants, d’àmbit estatal, però, va anunciar ahir al matí la convocatòria de dos dies de vaga, el 25 i 26 d’aquest mes de febrer, com a mostra de rebuig al decret, a més de criticar la moratòria pactada per la CRUE, que titllen de “trampa” i consideren que “només ajornarà el desastre dos anys”. Si el ministeri d’Educació no fa marxa enrere amb el decret, els estudiants preveuen fer vaga també el 17 i el 18 de març.

stats