JAPÓ QUART, ANIVERSARI DEL TSUNAMI
Efímers 11/03/2015

Fukushima: el debat nuclear segueix obert 4 anys després

Només Alemanya ha rectificat la seva aposta per aquesta energia

Cristina Mas / Albert Solé
2 min
Fukushima: el debat nuclear segueix obert 4 anys després

BarcelonaQuè ha après el món del desastre de Fukushima? Els més optimistes diran que, després del devastador tsunami de l’11 de març del 2011 sobre la costa est del Japó, s’han aturat la major part de projectes de construcció de nous reactors nuclears, o posaran l’exemple d’Alemanya, que va aturar el seu programa nuclear i ha fet una aposta clara per les energies renovables. Però els pessimistes veuran que la Xina i Rússia segueixen la seva escalada nuclear com qui sent ploure, o que el mateix Japó, després del xoc inicial i d’haver aturat les 18 centrals del país, ara s’ho ha repensat i les vol tornar a posar en marxa. El debat sobre l’energia nuclear continua ben viu des d’aquell accident que va encongir el cor a tot el planeta durant uns dies per unes imatges impactants.

El desastre de Fukushima va tenir un impacte important en la indústria nuclear a escala internacional, que uns anys abans havia iniciat el seu declivi. Com va passar amb l’accident de la central nuclear de Txernòbil, l’accident provocat pel tsunami va mostrar el cost humà, mediambiental i econòmic d’aquestes tragèdies. Aquest cop, però, a diferència dels anys 80, les renovables guanyen terreny en el mercat energètic internacional com a tecnologies més barates i menys perilloses, tot i que encara necessiten recórrer un camí de desenvolupament. Però alguns països, com la Xina o el Regne Unit, continuen apostant per la tecnologia nuclear, en alguns casos amb el pretext de la lluita contra el canvi climàtic -ja que les centrals nuclears no emeten CO a l’atmosfera-, sense tenir en compte la contaminació dels residus nuclears.

Entitats ecologistes com Greenpeace es mostren optimistes i creuen que la transició energètica és només cosa de temps. “Sembla impossible que l’energia nuclear al Japó torni als nivells que tenia abans de Fukushima, i a escala mundial la indústria continuarà retrocedint -afirmen des de Greenpeace-. La pregunta és si les nuclears continuaran amb nosaltres prou temps per entorpir severament el desenvolupament d’una energia renovable, descentralitzada i local, impedint que s’actuï de manera efectiva contra el canvi climàtic i sotmetent les comunitats del planeta a innecessaris riscos econòmics i de seguretat”.

Fukushima no ha tancat aquest debat que fa temps que dura, tot i que fins i tot alguns dels més convençuts de l’energia nuclear van arribar a dubtar aquell 11 de març del 2011.

stats