INFORMÀTICA

La revolució digital ens situa a les portes d’un canvi d’era

Judit Monclús
2 min
Smartphone convertit en ulleres. Innovació per als discapacitats visuals.

Per dominar el medi que habita i superar adversitats, l’ésser humà ha creat eines que l’han fet evolucionar. “Cada cop que la humanitat ha trobat una tecnologia que li ha permès millorar les capacitats de comunicar-se o de produir, ha donat peu a una veritable fita històrica que anomenem canvi d’era ”, apunta Genís Roca, especialista en estratègia digital i soci president de Roca Salvatella. “L’actual disrupció, la digitalització, és la primera en tota la història de la humanitat que modifica a la vegada les dues coses: està modificant el sistema productiu (maneres de treballar i models de negoci) i, a la vegada, les maneres de comunicar-nos. Mai havíem modificat les dues coses alhora; per tant, ens trobem a les portes de canvis productius, econòmics, culturals i socials com mai hauríem pogut imaginar”, destaca.

A l’abast de tanta gent

Roca remarca que mai com ara una tecnologia disruptiva havia estat a l’abast de tanta gent. Això permet una autonomia de creació i d’implementació mai vista. Al mateix temps, les noves tecnologies obliguen a repensar els processos de transferència d’informació, de continguts i de coneixement: “Les indústries de continguts han de mutar de productes a serveis, ja que els conceptes d’autoria i propietat es dilueixen més enllà del que la llei mai havia previst”. “Tot es torna transparent i el proper gran tresor (amenaçat) serà la privacitat”, vaticina Roca, que afegeix que cada revolució tecnològica genera uns excessos que cal corregir amb la lluita social. “Ens tocarà protegir-nos dels excessos en el mercadeig de la informació i necessitarem màrtirs i víctimes, igual com en el naixement del moviment sindical. De moment, ja tenim Snowden fugit, Assange reclòs i Manning empresonat”, rebla.

Execució de processos

“L’impacte de qualsevol innovació en la societat es mesura seguint la mètrica del factor multiplicador, és a dir, quant es trigava a executar un procés abans i quant es triga ara amb la innovació. Actualment les tecnologies de la informació i les comunicacions superen qualsevol altra innovació anterior, amb factors multiplicadors que superen el milió”, assegura Simón Lee, coordinador del Grau de Videojocs del TecnoCampus i fundador d’Incubio, una incubadora d’empreses relacionades amb el big data. Segons Lee, aquest potencial és la clau de l’èxit de les infotecnologies i de l’aparició de noves oportunitats de negoci que responen a necessitats reals de la població. “Les tecnologies de big data [un conjunt de tècniques per processar grans volums de dades, que van des d’uns quants terabytes (1.000 GB) fins a petabytes (1.000.000 GB) d’informació acumulada] permeten fer coses abans impensables, com oferir recomanacions en temps real a milions d’usuaris o identificar patrons de comportament”, explica Lee. El big data, un sector en expansió, ja s’aplica a la predicció meteorològica, a la detecció de partícules al CERN (Organització Europea per a la Recerca Nuclear) i a l’anàlisi de l’ADN, entre altres.

stats