WhatsApp vs. Line: val la pena canviar?

12 pros i contres de la nova 'app' japonesa de missatgeria instantània. WhatsApp va acabar amb els SMS, acabarà Line amb WhatsApp?

Ara
3 min
Whatsapp

BarcelonaL'aplicació de missatgeria instantània Line ha anunciat aquest dilluns que ha arribat als 10 milions d'usuaris a Espanya. Nascut al Japó arran del gran terratrèmol que va deixar incomunicat el país, Line ja té 100 milions d'usuaris a tot el món –per bé que prop de la meitat, al Japó– i continua creixent a un ritme acceleradíssim. S'hi acosta, però encara li queda camí per fer ombra a l'hegemonia del WhatsApp, la revolucionària aplicació que va acabar amb els SMS. I no és fàcil fer el 'sorpasso'. Els usuaris acostumen a ser conservadors i fins que no tenen molt clares les millores no canvien d'eina. Gmail va destronar Hotmail però Google Plus no acaba de ser alternativa a Facebook. Quines diferències hi ha entre Line i WhatsApp?

Usuaris

WhatsApp: No publica el nombre d'usuaris, però s'estima que en té entre 200 i 300 milions.

Line: 100 milions, 20 milions aconseguits els últims dos mesos, segons la companyia.

Preu

WhatsApp: Primer era gratuït, però ara caldrà pagar una subscripció de 0,89 euros l'any.

Line: Gratuït. El model de negoci són les emoticones i 'stickers', una part de les quals són de pagament.

Seguretat

WhatsApp: Des dels seus inicis, l''app' ha sigut molt criticada per la seva vulnerabilitat. Fins fa uns mesos, WhatsApp no encriptava els textos, cosa que la feia inservible en entorns professionals en què la seguretat és bàsica. Les últimes actualitzacions ja envien els missatges xifrats, tant des de wifi com 3G, tot i que els experts asseguren que el xifrat és massa simple, poc segur, per tant. Serveis com Recover Messages permeten fins i tot llegir l'arxiu amb els missatges, fotos i vídeos de WhatsApp emmagatzemats en un mòbil.

Line: Sí que encripta els missatges.

Gestió de contactes

WhatsApp: Via contactes del telèfon (amb un número).

Line: Via contactes del telèfon (amb un número) i via un ID (sense necessitat de número de telèfon). Es verifiquen per SMS o mail.

Consum de memòria i bateria

WhatsApp: Una de les prioritats de WhatsApp ha sigut l'estalvi energètic per evitar consumir massa bateria, sobretot dels usuaris d'iPhone (que ja pateixen prou).

Line: Els usuaris s'han queixat que consumeix molta bateria. Analistes han criticat que també consumeix molta memòria RAM.

Entorn

WhatsApp: Una de les claus de l'èxit del WhatsApp ha sigut la senzillesa d'ús i el disseny clar, auster i senzill.

Line: És més complex i, per tant, més difícil de fer servir. Line és japonès, i això es nota en el disseny, més informal, cosa que pot condicionar un cert 'target'. Els 'stickers', les emoticones enormes que són la base del model de negoci de l'aplicació, tenen una estètica manga que els usuaris més joves troben molt divertida.

Trucades de veu

WhatsApp: No.

Line: Sí i gratuïtes. Line també fa la competència a 'apps' com Skype o Viber.

Fotos

WhatsApp: Sí.

Line: Sí.

Missatges multimèdia a mòbils

WhatsApp: No.

Line: Sí i gratuïts.

Xats en grup

WhatsApp: Màxim 30 participants.

Line: Màxim 100 participants.

Accessible des de l'ordinador

WhatsApp: No.

Line: Versió d'escriptori gratuïta per a Windows i Mac OS X. En aquest cas, el compte s'associa a un correu electrònic, i no a un número de telèfon. Es pot escriure, per tant, des del teclat de l'ordinador.

Social

WhatsApp: No es pot compartir informació, més enllà dels missatges privats o en grup i l'estat.

Line: L''app' està estructurada com un ecosistema d'aplicacions amb petits complements que s'instal·len independentment, com ara un servei de fòrums de debat. A més, Line disposa d'una mena de 'timeline', que permet publicar missatges en un mur personal similar al del Facebook. També es poden publicar 'estats d'ànim'.

stats