Especials 16/05/2021

BASF transforma els residus plàstics en matèria primera

La companyia es compromet amb l’economia circular i amb aquest objectiu desenvolupa ChemCycling, un projecte de reciclatge químic de plàstics mitjançant piròlisi per evitar que aquest material acabi en abocadors i incineradores

3 min
Imatge d'una de les plantes de Basf

“La química per si sola no salvarà el món, però sense la química és impossible que se salvi”, deia fa uns dies a través d’un webcast Carles Navarro, director general de BASF Española (foto superior), citant el doctor Emilio Palomares, director de l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ). Navarro parlava dels reptes de BASF per crear química per a un futur sostenible combinant l’èxit econòmic amb la protecció mediambiental i la responsabilitat social. “BASF som una indústria enormement intensiva en consum d’energia i en consum de recursos. Hem estat part del problema i volem ser part de la solució. Per això, com a indústria química tenim dos rols: descarbonitzar-nos, és a dir, millorar les nostres activitats per dur-les a terme amb el mínim d’emissions de CO2 i de consum de recursos i, en segon lloc, ajudar els nostres clients a descarbonitzar-se i a millorar la seva eficiència mitjançant l’aportació de solucions intel·ligents per aconseguir aquesta finalitat”, assenyalava Navarro.

Per aconseguir aquestes fites, BASF s’ha proposat que el 2030 hagi reduït el seu volum d’emissions de CO2 o de gasos d’efecte hivernacle en un 25% en comparació amb el volum que emetia l’any 2018, que eren 21,9 milions de tones. “És un objectiu realment ambiciós si comparem els volums de producció que teníem el 2018 amb els que tindrem el 2030, perquè esperem seguir creixent i tot aquest volum addicional s’haurà de compensar d’alguna manera”, apuntava el director general de la companyia, que s’ha compromès a arribar a la neutralitat en les emissions de CO2 al 2050. A més, BASF també aposta per l’economia circular amb un programa que complementa el de la gestió del carboni. Un dels eixos d’aquest programa és el ChemCycling, un projecte de reciclatge químic per reciclar plàstics mitjançant piròlisi.

De residus plàstics a nous productes químics

Els plàstics tenen beneficis comprovats durant el seu ús, com ara que eviten la pèrdua d’aliments en aplicacions d’envasament, permeten la construcció de vehicles lleugers i faciliten l’aïllament d’edificis. Tot i això, s’han convertit en un gran desafiament a escala mundial i BASF hi fa front mitjançant el desenvolupament de tecnologies innovadores que en promouen el reciclatge. És el cas de ChemCycling, un projecte sobre el reciclatge químic en el qual BASF treballa amb altres socis per desenvolupar encara més la tecnologia de piròlisi, que converteix els residus plàstics en una matèria primera secundària anomenada oli de piròlisi. Aquest oli s’incorpora a la producció Verbund de BASF a l’inici de la cadena de valor, cosa que redueix l’ús de recursos fòssils.

L'oli de piròlisi és la matèria primera en què es converteixen els plàstics

Amb l’aplicació de l’enfocament de balanç de biomassa, la proporció del material reciclat al producte s’assigna mitjançant un mètode auditat de manera externa. El resultat són productes certificats que tenen les mateixes propietats que els fabricats a partir de matèries primeres fòssils però que, en conseqüència, els clients poden seguir processant-los de la mateixa manera que els fabricats convencionalment i utilitzar-los també en aplicacions exigents. “Amb aquest sistema resolem dos problemes: d’una banda, l’abundància de residus plàstics no processats al medi ambient i, d’una altra, reduïm la quantitat de matèria primera que necessitem per fabricar els nostres propis productes”, assenyala Navarro.

El desenvolupament de reciclatge de productes químics per a ús industrial que fa BASF permet augmentar el contingut reciclat en productes d’alt rendiment complint els requisits de qualitat i higiene, ajuda els clients a assolir els objectius de reciclatge, recicla els residus plàstics per als quals encara no s’han establert processos de reciclatge d’alt valor, converteix aquests residus en matèries primeres per a la indústria química contribuint a l’economia circular i estalvia emissions de CO2 derivades de la producció convencional de plàstics. A més, el reciclatge químic permet processar, per exemple, fluxos de residus plàstics que seria impossible o molt poc eficient classificar per obtenir un reciclatge mecànic d’alt valor, com ara els residus plàstics mixtos, els plàstics amb residus i els envasos multicapa d’aliments. Amb la piròlisi, aproximadament el 70% dels residus plàstics mixtos poden convertir-se en matèries primeres secundàries.

BASF va posar en marxa el projecte ChemCycling l’any 2018. En la seva fase pilot, va presentar els primers prototips als clients, que incloïen envasos de formatge mozzarella, components transparents de refrigeradors i caixes aïllants per a aplicacions sensibles. Va ser l’any passat quan clients del mercat alemany van decidir llançar els primers productes comercials fets gràcies al ChemCycling, un projecte amb el qual BASF s’acosta als seus objectius de creixement a base d’incorporar la sostenibilitat en els processos.

stats