La taxa turística, un petit impost que contribueix a fer un turisme de qualitat i sostenible a Catalunya

1 min
Il·lustració sobre la taxa turística

Si teniu la sort d’allotjar-vos en un hotel, a la factura hi trobareu un petit import addicional. És la taxa turística, que es destina, a través de la Generalitat i dels ajuntaments, al mateix sector turístic, perquè aquest sigui competitiu i sostenible. Com és sabut, és un sector que ha patit de valent les conseqüències de la pandèmia de la covid-19, i li cal un bon suport per sobreviure i reactivar-se.  

Des de la creació de la taxa turística a Catalunya el 2012 s’han recaptat 371 milions d’euros. El 2019, l’any previ a la pandèmia, es van recaptar 65,6 milions. Les tarifes s’han actualitzat i es preveu que les actuals comportin un augment de la recaptació de 6,3 milions d’euros. 

Un impost que satisfà qui s’allotja en un establiment

L’impost sobre les estades en establiments turístics (IEET), més conegut com a ‘taxa turística’, el satisfà la persona que s’allotja en un establiment. El sector només ha d’ingressar les quantitats que prèviament li han satisfet els seus clients. Cal tenir en compte que els menors de 16 anys n’estan exempts i que hi ha un topall de fins a 7 estades (la mitjana de pernoctacions durant el 2019 va ser de 2,8).

Més turisme estranger que local

La taxa turística s’aplica tant al turisme local com a l’estranger. Tot i això, cal destacar que 3 de cada 4 turistes que paguen la taxa són estrangers. El 2019, dels 58,2 milions de pernoctacions hoteleres que es van registrar a Catalunya, que van pagar la corresponent taxa, el 73% van ser de turisme estranger, el 12% de la resta de l’estat espanyol i el 15% de catalans.

stats