L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El rei a Catalunya'

"Por Barcelona entraron en España la prensa, la radio, la televisión, el ferrocarril, las autopistas y, desde hace años, las novedades de la telefonía móvil. Y la República"

4 min

Primer, el més important: Barcelona ha obert avui les portes d’un nou Congrés Mundial de Telefonia Mòbil. I com a exemple de què s’està destacant avui al món sobre el Mobile, serveixi el que he sentit aquest matí a la BBC: han connectat amb Barcelona i han parlat de les novetats tecnològiques que s’hi esperen, i en el terreny de l’ambient el que més gràcia els ha fet és que en comptes de fer sol faci fred i hi hagi risc de nevades a la ciutat. De la rebuda del rei d’ahir, ni una sola paraula. Sisplau, no barregem la polèmica política amb el Congrés.

Ho dic pel comunicat del govern espanyol d’ahir en què deia que el fet que les autoritats catalanes no saludessin el rei a la porta del Palau de la Música “pone en riesgo que Barcelona pueda seguir albergando en el futuro un evento global de tanta importancia”. És veritat que els operadors internacionals de qualsevol esdeveniment volen estabilitat, però si algú té poca credibilitat per fer-se garantia d’estabilitat a Catalunya és el govern espanyol. La mateixa Moncloa que va emetre ahir aquest comunicat és l’única responsable de les imatges de Catalunya que més han alarmat l’opinió pública mundial, que són les de les càrregues policials de l’1 d’octubre. Fins que el govern espanyol no va enviar 10.000 policies a pegar-nos, el món no percebia que estigués passant res greu a Catalunya. Això per no parlar del fet que, francament, el mateix govern que se’n riu del corredor mediterrani i que impedeix millors connexions internacionals de l’aeroport del Prat no és, precisament, el millor defensor de l’economia catalana, que, per cert, continua sent la locomotora exportadora d’Espanya fins i tot en les actuals circumstàncies.

I després hi ha la rebuda al rei. I més que la rebuda, la cassolada potent que es va sentir a Barcelona

a les nou del vespre, acompanyada d’un concert de clàxons, almenys pels carrers de l’Eixample. Sempre que els símbols són contestats, les institucions pateixen. Però és obligació dels que encarnen les institucions, sobretot si es creuen que viuen en una democràcia, preguntar-se les raons de la contestació. Felip VI ja sap per què és, tot això, però per si calia alguna traducció, ahir l’hi va fer l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En una entrevista aquest matí amb Jordi Basté, Colau ha explicat que abans del sopar va dir-li al rei: “Soc conscient que el gest no és menor, però també que la situació és anòmala, que aquí hi ha gent molt dolguda, que el discurs del dia 3 es va rebre amb una manca d’empatia molt important, que les coses es podien fer d’una manera molt diferent i que esperàvem un discurs més conciliador”. I què li va contestar, el rei? Doncs: “El meu paper és defensar la Constitució”.

Cabría preguntarse, Señor, en qué consiste defender la Constitución, eficazmente. Enviar diez mil policías a pegar a más de dos millones de personas que llevan años manifestándose pacíficamente, que no sólo no son escuchadas sino que son despreciadas, y que pretenden votar, no me parece una defensa inteligente de la Constitución. Y por lo tanto, aun me parece menos eficaz hacer un discurso excepcional con la imagen de Carlos III agarrando un bastón, sin una sola palabra de empatía para esas personas. No sé hasta qué punto usted mismo se cree lo que les dicen sus cortesanos, eso de que el discurso del 1 de octubre del 2017 es a su reinado lo que el discurso del 23 de febrero del 1981 fue al reinado de su padre, el rey Juan Carlos. Eso es un inmenso error: ¿cómo puede comparar un golpe militar, con metralletas en el Congreso, tanques en las calles de Valencia y tropas acuarteladas, con más de dos millones de ciudadanos pacíficos intentando votar en un referéndum, armados con urnas y papeletas?

En el fondo, ¿sabe por qué escuchó cacerolas anoche? Porque esperábamos algo de usted. Hubo algo de decepción. Tómeselo como un cumplido. Esperábamos ‘algo’ quiere decir un mínimo, un tono o un adjetivo que le distanciase de los mensajes torpes y autoritarios del gobierno español, que ya ha dejado bien claro que no podemos esperar nada de él. Sabemos que usted no gobierna, reina. Usted es árbitro y moderador. No esperábamos oírle defender el referéndum, pero el día 3 de octubre no oímos ni ese mínimo. Cuando usted nos dijo “Son momentos muy complejos, pero saldremos adelante”, parecía que estuviera hablando de un atentado terrorista o de una catástrofe natural, y no de gente normal y corriente manifestando pacíficamente que quería ser consultada sobre su futuro político, como hemos visto en Canadá o en el Reino Unido. ¿De verdad que esa es la mejor aproximación, en el siglo XXI, en un país democrático? Dijo usted: “Nuestros principios democráticos son fuertes porque están basados en el deseo de millones y millones de españoles de convivir en paz y en libertad”. No es eso lo que vimos cuando la policía se venía para Cataluña jaleada al grito de “¡A por ellos!”. De resultas de todo aquello hay dos políticos elegidos democráticamente en prisión preventiva y dos activistas políticos pacíficos también entre rejas bajo una acusación de delitos que ya sé que no se sostienen. Y el president de la Generalitat, que ahora tendría los votos para ser investido, en Bélgica. Todo ello no prefigura el mejor escenario para volver a la normalidad.

Le recuerdo la desgraciada historia del Estatuto votado por el pueblo pero corregido por el Tribunal Constitucional. No se puede decir que no hemos hecho las cosas de acuerdo con la ley. Me imagino que usted sabe bien qué hay debajo de todo ello. España será plurinacional o no será. La histeria anticatalana siempre se termina volviendo contra España, por lo que la hace más pequeña. Usted sabe lo que significa Barcelona. Usted mismo la calificó ayer de “ciudad global”. Y es cierto, y es desde hace siglos: por Barcelona entraron en España la prensa, la radio, la televisión, el ferrocarril, las autopistas y, desde hace años, las novedades de la telefonía móvil. Y la República.

Llibertat per a Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

I llibertat de moviments per a Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Lluís Puig i Anna Gabriel.

stats