L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Quan les democràcies vulneren drets com a Catalunya, mereixen una condemna ('Washington Post')"

A tots els que diguin que esclar que Espanya ha d’espiar els independentistes catalans perquè són una amenaça per a la integritat territorial d’Espanya, digueu-los sobretot que el cas revela que l’estat espanyol ha perdut Catalunya definitivament, i que per això tenen por de perdre el referèndum: si no la tinguessin, no haurien de jugar brut

3 min

És divendres, demà és Sant Jordi, i fa una setmana que parlem del més que probable espionatge de l’estat espanyol a, almenys, 65 persones, i tot faria pensar que l’escàndol d’avui serà substituït pel demà i la vida continua.

Però no serà així. A la Moncloa saben que tenen dos problemes. Un d’intern: Pere Aragonès va dir ahir a Madrid que el govern espanyol podria caure . I un d’extern: la premsa internacional s’ha fet ressò de l’escàndol. Aquesta matinada mateix n’ha parlat el Washington Post, el diari que va fer caure un president dels Estats Units per haver espiat, Richard Nixon, el 1974, en termes molt durs per a l’estat espanyol.

Anem al problema intern de la Moncloa: Aragonès ha aconseguit fer-se sentir. Ha hagut d’anar a Madrid per fer-ho, però s’ha fet sentir. Ja els vaig dir que la palanca d'Aragonès no era el que pogués fer el Govern de la Generalitat, sinó el que fes el grup parlamentari d’Esquerra al Congrés. Unides Podem, que és el govern espanyol, ha compartit la imatge de la preocupació. Ahir a la tarda, 25 corresponsals estrangers van reunir-se amb Aragonès. I a la nit va dir a TVE allò de fer caure el govern espanyol. Què farà Sánchez amb això? L’única resposta admissible serien dimissions, però no les esperin. Aleshores haurà de fer la política que després dels indults no ha volgut fer.

I el front exterior, molt important, editorial del Washington Post . Un informe del grup d'investigació Citizen Lab de la Universitat de Toronto revela que almenys 65 persones a Catalunya amb vincles amb el moviment independentista van veure els seus dispositius infectats amb programari espia, inclosos tots els membres del Parlament Europeu que van votar a favor de la independència de Catalunya. En alguns casos, els membres de la seva família també es van convertir en objectiu. "Evidències circumstancials sòlides" suggereixen una connexió amb les autoritats espanyoles. Aquestes revelacions segueixen les investigacions a The Post i en altres mitjans sobre governs que aprofiten programari espia per perseguir periodistes, personalitats de l'oposició i d’altres. Recordem que Pegasus va infectar els telèfons de Jamal Khashoggi, poc abans del seu assassinat, amb l'aparent aprovació del príncep hereu saudita Mohammed bin Salman. Quan les democràcies cometen vulneracions de les llibertats civils tan flagrants com sembla que s'han produït a Catalunya, mereixen una condemna.

Els diaris espanyols poden mirar cap a una altra banda, els opinadors espanyols poden xulejar que només faltaria que l'estat espanyol no espiés els independentistes, però el món democràtic no mira cap a l’altra banda. Pensin que la presidenta del Parlament Europeu ha ofert una revisió dels telèfons dels 705 europarlamentaris per veure si estaven infectats amb un programa espia. Creix la preocupació perquè les democràcies s’acabin comportant com els règims totalitaris en matèria d’atacs a la privacitat.

A vostè, que van venir a pegar-li l’1 d’Octubre per voler votar, no cal que jo el convenci que Espanya és una democràcia defectuosa, vigilada per un estat profund, de matriu dretosa nacionalista i autoritària, on l’obsessió és la unitat d’Espanya, on el PSOE és la peça necessària perquè es pugui dir que hi ha alternança democràtica, però aquest cas de l’espionatge revela a escala internacional les debilitats del sistema polític espanyol.

I un últim apunt. A tots els que diguin que esclar que Espanya ha d’espiar els independentistes catalans perquè són una amenaça per la integritat territorial d’Espanya, digueu-los: que no són demòcrates, que als rivals polítics no se'ls pot tractar com si fossin terroristes, que s’estan venent la seva llibertat a canvi d’una seguretat a la carta de l’Estat, que algun dia seran ells els espiats i, sobretot, que el cas revela que l’estat espanyol ha perdut Catalunya definitivament, i que per això tenen por de perdre el referèndum. Si no la tinguessin, no haurien de jugar brut.  

Un record per als que ho estan patint. Que tinguem un bon dia.

stats