La reforma de la sedició

L'anàlisi d'Antoni Bassas: “Junqueras al Congrés”, La reforma de la malversació es refreda

Tant la reforma de la sedició com la de la malversació podrien habilitar polítics ara inhabilitats, com Oriol Junqueras i Marta Rovira

2 min

L'acord per reformar la sedició continua marcant el moment informatiu, sobretot perquè tindrà importants efectes polítics i jurídics, però no se sap quins. Els efectes polítics els desconeixem perquè no tenim una bola de vidre i els jurídics perquè el text encara no és definitiu i perquè on hi ha dos jutges, hi ha tres opinions.

El PSOE no para de suggerir que reformant la sedició és més fàcil extradir Puigdemont. Avui n'hi ha que diuen que si ja no es pot acusar per sedició el president a l'exili se’l podria acusar per temptativa de rebel·lió. Tampoc no està clar en quines proporcions és segur que si desapareix la sedició desapareix la inhabilitació que portava associada.

Però el que s’ha refredat és la possibilitat que es reformi el delicte de malversació distingint els que posen la mà la caixa per enriquir-se ells o finançar el seu partit i els que van destinar una partida del pressupost a finançar un referèndum considerat il·legal. I la possibilitat es refreda perquè el soci de govern del PSOE, Unides Podem, troba difícil d’explicar a la seva gent que un delicte pensat per castigar la corrupció pugui tenir excepcions que es podrien convertir en escletxes per a delinqüents de coll blanc. El PSOE vol anar amb compte amb aquesta “batalla” per la malversació, com en va dir el president Aragonès, perquè la sedició l’està desgastant i ara ja té a tocar el vot d’Esquerra per als pressupostos de l’Estat de l’any que ve, amb els quals posar rumb l’últim any de la legislatura, en què li tocarà fer de president de torn de la UE, a partir de l’1 de juliol. 

Ahir Sánchez es va entrevistar a Bali, a la cimera del G-20, amb el president de la Xina i es va emprovar el vestit d’estadista mundial.

Però hi ha més. Tant la reforma de la sedició com la de la malversació podrien habilitar polítics ara inhabilitats, com Oriol Junqueras i Marta Rovira, i avui, a La Razón, obren el diari dient que el PSOE tem que Junqueras sigui el cap de llista d’Esquerra al Congrés, una possibilitat que consideren un “malson” per als socialistes. Ja dic que l’abast de totes aquestes reformes està per veure, però el PSOE ha fet un pas que permet a la dreta dir-li traïdor i Esquerra està en una posició destacada en la política espanyola mentre governa –amb dificultats però governa– a Catalunya. Per això el govern d’Aragonès les continua passant magres al Parlament.

Per cert, ¿recorden que fa deu dies els vam explicar que la Junta Electoral continuava sense reconèixer que Puigdemont, Comín i Ponsatí eren eurodiputats perquè no havien anat a jurar la Constitució? Doncs bé, el TC va reconèixer que ho són de facto perquè el Parlament Europeu els ha reconegut com a tals.

Bon dia.

stats