L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘A Madrid es posen d’acord’

Tenen temps fins al 12 de març, que és quan s'acaba el termini per constituir el nou Parlament. Catalunya necessita que el nou Govern treballi per ajudar la gent

3 min

Passades les eleccions de Catalunya, a Madrid estan anant més ràpid que aquí: els grups parlamentaris del PSOE, el PP, Unides Podem i el PNB han assolit un acord per renovar els càrrecs públics de RTVE. I aquests partits estan a punt d’arribar a un altre acord per renovar el CGPJ, el Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble, el Tribunal de Comptes i l’Agència Espanyola de Protecció de Dades. 

Sembla que fins i tot el PNB i Esquerra Republicana podrien triar un dels vocals del CGPJ. Sobre com els partits vigilen que l’àrbitre no sigui dels altres ja en parlarem un altre dia. Sobre com han tingut parada la renovació d’aquests organismes, també. Avui el que volem destacar és que els grans i no tan grans partits espanyols sembla que estan llegint el moment i l’estan entenent bé: la situació econòmica i social és tan delicada, amb protestes i brots d’esclat social, que és hora d’exercir seriosament les responsabilitats. No som ingenus i al PSOE i Unides Podem els convé afluixar la disputa interna que dia sí dia també aflora als mitjans, i al PP i a Casado els convé millorar la imatge, perquè estan tocadíssims per les revelacions de Bárcenas sobre corrupció i pel desbordament de Vox per l’extrema dreta, que se'ls menja el seu espai electoral. (Imaginin si deuen estar tocats per la corrupció que Casado va anunciar que se n’anaven de la seu del carrer Génova.) 

De fet, ahir es es va saber que  Bárcenas va declarar al jutge que li va donar 60.000 euros en efectiu a Esperanza Aguirre. Sigui com sigui, l’estat espanyol podrà exhibir aviat, potser avui mateix, un acord de renovació que permetrà parlar de nova etapa.

A Catalunya encara no estem en aquesta pàgina. Diguem d’entrada que no és el mateix renovar càrrecs (alguns del quals ja fa més de dos d’anys que s’haurien hagut de renovar) que investir un president, formar govern, constituir la mesa del Parlament i intentar aprofitar els acords per pactar uns pressupostos, com proposa encertadament Pere Aragonès. Però s’hi han de posar.

Avui Xavi Tedó, Quim Bartomeu i Núria Orriols expliquen que la CUP reclama presidir el Parlament a canvi de donar els seus vots per fer president de la Generalitat Pere Aragonès. Segons va poder saber ahir l’ARA, s’estima més la presidència del Parlament que entrar a formar part del Govern, i és una condició sine qua non per investir el candidat d’ERC. De fet, la CUP ja ha posat dos noms sobre la taula per a la presidència de la cambra: Dolors Sabater i el número 2 de la candidatura, Carles Riera. JxCat recorda que en els últims anys la presidència del Parlament sempre ha sigut per a la segona força independentista més votada i, per tant, creuen que els pertoca a ells presidir la cambra.

Tenen temps fins al 12 de març –setze dies comptant avui–, que és quan s'acaba el termini per constituir el nou Parlament. Esperem que no els esgotin. Catalunya necessita que el nou Govern i tota la maquinària administrativa que en depèn treballi per ajudar la gent. Ahir Pedro Sánchez va anunciar un pla de rescat per al turisme i l'hostaleria (empreses grans, pimes i autònoms) d’11.000 milions, un pla inconcret, perquè va anunciar les ajudes sense explicar-les. No se sap si seran ajudes directes, condonació de deutes a empreses que han rebut fons ICO... És un anunci destinat a aconseguir titulars d’abast incert. Però està en sintonia amb el moment greu que estem passant. Ahir fins i tot el ministeri de la Seguretat Social va negar que vulguin apujar la quota mínima dels autònoms de 289 a 433 euros. Hi ha converses perquè l’any que ve paguin una quota més alta els autònoms que guanyen més. És temps que els interessos dels partis no siguin els més importants. No ho perdem de vista a Catalunya.

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats