L’anàlisi d’Antoni Bassas: ‘Ja venen els guàrdies civils i milers de catalans s’han unit a Telegram’

"Vull pensar que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han après alguna cosa de la lliçó de l’1 d’Octubre. I part de l’aprenentatge serà que als Mossos els deixaran la part més difÍcil: donar la cara al carrer. Protegir drets i garantir llibertats. No serà fàcil"

2 min

Els vull parlar de les sentències i el Tsunami, però abans els convido a fer una mirada ràpida a la moció de censura de Ciutadans contra Torra. Un fracàs. 40 vots a favor de 133. Ciutadans i els 4 del PP. Com li va dir Iceta a Lorena Roldán, Torra mai havia tingut una majoria tan àmplia al Parlament. El PSC no li va seguir el joc perquè el PSC vol recuperar tots els vots que ha perdut a mans de Ciutadans aquests últims anys, i el primer que li cal fer per recuperar-los és evitar ser la còpia del partit de Rivera. Per això Iceta va fer miques Lorena Roldán.

La sessió va deixar imatges eloqüents, com aquestes de la tribuna de convidats destinades a fer precampanya, amb Arrimadas i Cayetana. Els fotògrafs en van tenir per triar i remenar.

Cayetana Álvarez de Toledo i Inés Arrimadas conversen al Parlament durant el debat de la moció de censura a Quim Torra

Per cert, quan Ciutadans digui que és el partit de la convivència, recordin aquest tuit de Girauta d’ahir al vespre:

Ho diu als socialistes, amb els quals se suposa que comparteix devoció constitucionalista.

Però de fons d’aquesta batalleta del dia tenim el tic-tac de la sentència. El tenim tots. A Madrid i a Catalunya. Pedro Sánchez hi va tornar ahir, a Antena 3. Va parlar de donar una “resposta de fermesa democràtica proporcional al desafiament, una resposta en la qual hi càpiga Unides Podem”.

En aquest punt, algunes idees a tenir en compte:

La sentència farà sortir la gent al carrer a protestar per la injustícia. Si els han tingut dos anys en presó preventiva no serà per enviar-los ara a casa.

De fet, com si molta gent s’estés preparant per rebre indicacions, des de fa dies s’està registrant una autèntica migració a canals com Telegram i Signal. La frase més llegida d’aquest dies és “fulanet s’ha unit a Telegram”.

Després de la sentència vindran noves euroordres de detenció del president Puigdemont i la resta d’exiliats.

La Guàrdia Civil ja està fent carretera i ja arriben els efectius que han de reforçar els Mossos aquests dies.

Serà un prova per a tothom. Vull pensar que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han après alguna cosa de la lliçó de l’1 d’Octubre. I part de l’aprenentatge serà que als Mossos els deixaran la part més difícil: donar la cara al carrer. Els Mossos queden en una posició que s’assembla a la quadratura del cercle de l’1 d’Octubre: garantir el dret a la manifestació i a la protesta però prevenir que els incidents vagin a més i, finalment, protegir els drets dels que no protestaran i voldran fer vida normal. És tan difícil que escoltin com ho ha dit aquest matí el conseller Buch:

Protegir drets i garantir llibertats. No serà fàcil.

Una última idea: per més dura que sigui la sentència, val la pena recordar que d’aquí un mes hi haurà eleccions. L’independentisme i tots aquells que estan a favor d’una sortida dialogada al problema tornen a tenir unes urnes per guanyar.

Llibertat per als presos polítics, per als processats, per als exiliats. I que tinguem un bon dia.

stats