L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Els presos polítics entren en campanya'

Pedro Sánchez està intentant derrotar l'independentisme a les urnes aprofitant l'avantatge que li dona la repressió de l’Estat i la divisió interna de l'independentisme

2 min

Els presos polítics tornen a sortir avui de la presó després que ahir rebessin el tercer grau penitenciari altra vegada. Els hi va concedir la conselleria de Justícia de la Generalitat, i els permetrà sortir al carrer de dia però hi hauran de tornar a la nit a dormir-hi de dilluns a dijous. L'única que no sortirà és la presidenta Forcadell, perquè hi ha un brot de coronavirus a la presó de Wad-Ras.

La secretaria de Mesures Penals considera que els presos tenen ja complerta una quarta part de la pena o estan a punt de fer-ho, fet que els dona dret a permisos ordinaris.

A ningú no se li escapa que la concessió del tercer grau s’ha fet el mateix dia que comença la campanya electoral. Amb tot, cal recordar que l’últim cop que la Generalitat va autoritzar el tercer grau va ser ja fa sis mesos, un termini que el Servei de Classificació considera com a temps suficient per a la confirmació d'una evolució positiva del reclús (com ens hem de veure), d'acord amb el reglament penitenciari. 

La consellera Dolors Bassa ha sigut la primera a sortir, ha sortit contenta, ha recordat que el tercer grau és la llibertat i ha demanat a la gent que vagi a votar.

El guió previsible a partir d’ara ja sembla escrit: els presos polítics participaran en actes de campanya, gravaran missatges, concediran entrevistes i, en aquest context, la Fiscalia recorrerà el tercer grau i, més aviat que tard, els presos i preses tornaran a la presó.

La presència dels presos polítics en campanya, igual que les aparicions dels exiliats en una pantalla, són el recordatori que aquests eleccions continuen anant, també, del conflicte polític i econòmic no resolt entre Catalunya i Espanya, i que les ferides de l’octubre del 2017 continuen tibant. És evident que la pandèmia ha capgirat el panorama, però no l’ha substituït del tot, i si algun argument pot portar gent a les urnes a Catalunya és la seva posició sobre el debat Catalunya-Espanya sobretot en un moment en què Pedro Sánchez està intentant derrotar l'independentisme a les urnes aprofitant l'avantatge que li dona la repressió de l’Estat i la divisió interna de l'independentisme. Una altra cosa serà si el to dels partits independentistes, la retòrica o l’èpica ja no fan per a aquests temps de morts i pobresa a causa d’un virus. Mai com en aquestes eleccions, afinar el missatge pot fer la diferència.

El nostre reconeixement pels que treballen a primera línia, un record pels que pateixen, pels presos polítics, pels exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats