L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Si el 25 de juny hi ha investidura, Puigdemont serà al Parlament'

“Quan arribi per la Diagonal li donarem la benvinguda que es mereix”. Doncs bé, tot i aquesta i altres amenaces i que Llarena manté l’ordre de detenció, si el dimarts 25 de juny hi ha sessió d’investidura Carles Puigdemont manté la intenció de ser al Parlament

L’aplicació de l’amnistia està derivant en un conflicte institucional que acabarà amb acusacions mútues de cop d’estat, i si no, al temps.

Els fiscals del Tribunal Suprem li han dit al fiscal general de l’Estat que ells no pensen aplicar l’amnistia “als fets constitutius de malversació” i que si vol que se'ls hi apliqui, que els donin els motius per escrit i que la causa “sigui despatxada per la Vostra Excel·lència o per qui designi a tals efectes”.

Me'ls puc imaginar, els fiscals que van tenir la gosadia d’acusar de rebel·lió els presos polítics, negant-se a obeir el seu superior, el fiscal general. Aquesta insubordinació és greu, perquè sota l’aparença mal dissimulada de conflicte tècnic el que hi ha és una actuació política dels fiscals, aplaudida per la dreta, la ultradreta i Felipe González, valgui la redundància.

El conflicte no para de créixer i s’encavalca amb un que fa cinc anys que dura, que és la renovació del CGPJ. 

Sánchez va dir ahir a TVE que reformarà la llei per a la renovació si el PP no pacta amb el PSOE abans de 15 dies, que ja fa massa temps que dura la broma, i aquesta reforma inclouria retirar al CGPJ la facultat de nomenar magistrats. Des que el PP va admetre que controlava la sala segona del Suprem per la porta del darrere ha quedat clar que els populars només confien en els jutges si els tenen col·locats en llocs clau, cosa bastant fàcil, perquè la majoria dels magistrats són conservadors.

Enmig de tot això, el president del Parlament, Josep Rull, decidirà la setmana que ve si el 25 hi ha ple d'investidura, si d’Illa o de Puigdemont. Cap dels dos té els vots. Esquerra repeteix que vol anar a l’oposició, tot i que ahir Junqueras va dir a Catalunya Ràdio que es podria arribar a un acord amb el PSC sempre que no fos “a qualsevol preu”. Esclar que ¿què és per a Junqueras “qualsevol preu”? El PSC pressionarà fora de focus tant com pugui perquè Esquerra doni suport a Illa encara que sigui sense entrar al Govern. I Junts farà valer els seus vots a Madrid tant com pugui davant del PSOE, perquè són imprescindibles per a l’estabilitat de Sánchez. Preparin-se perquè la incògnita duri fins a l’últim minut.

Mentrestant, la ultradreta de Vox va amenaçar ahir Puigdemont: “Quan arribi per la Diagonal li donarem la benvinguda que es mereix”. Doncs bé, tot i aquesta i altres amenaces a la seva integritat física, tot i que Llarena manté l’ordre de detenció i que ho ha recordat a tots els cossos policials, si el dimarts 25 de juny hi ha sessió d’investidura, Carles Puigdemont manté la intenció de ser al Parlament per a la votació, i que l’estat espanyol gestioni les conseqüències del que seria, diu el seu entorn, “un greu error”. Però Puigdemont està decidit a tornar. Una altra cosa és que si ni ell ni Illa tenen prou suports, el 25 no hi hagi ple. I així estem.

Bon dia.

stats