L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Concert de violí per a finançament singular amb cafè per a tothom'

A TVE han entrevistat Patxi López sobre el famós finançament singular i ha fet un concert de violí que ni Paganini: que tots els territoris són singulars en ells mateixos i que cal tenir en compte les situacions singulars i diverses per garantir la igualtat de tots els espanyols. L’aixecada de camisa pot ser monumental

Tothom pronostica que aquesta setmana passaran coses molt importants, però abans de comentar-les, ocupem-nos un moment del que ja ha passat, i és que hem tornat de la revetlla de Sant Joan amb tres morts violentes, dues a Girona i una a Barcelona. 

Els Mossos estan buscant el presumpte autor d’un tiroteig, un delinqüent habitual que havia estat expulsat de Figueres, que va matar a dues persones al barri de la Font de la Pólvora, després d’una discussió, amb una arma de grans dimensions amb la que va disparar una ràfega. També hi va haver quatre ferits que van ser traslladats a l’Hospital Josep Trueta, on els Mossos van haver d’impedir que un dels bàndols es revengés de l’altre, amb unes escenes tremendes dels agents superats demanant reforços. La família de les víctimes ha anat a destrossar la casa dels presumptes responsables. A Barcelona el mort va ser una persona que volia evitar un robatori a la platja i va ser apunyalada mortalment. L'assassí va ser detingut poc després.

No som ni tenim una societat violenta, però la seguretat demana ser repensada a la vista dels canvis socials d’un país com el nostre, i no fer-ho és obrir la porta a tota mena de populismes suposadament salvadors. 

I el que s’espera per a aquesta setmana és: un pacte entre el PSOE i el PP per renovar el CGPJ, pendent des de fa cinc anys (després s’omplen la boca de sentit d’estat), i la decisió del Tribunal Suprem sobre com han de resoldre l’aplicació de l’amnistia. No s’admeten apostes sobre a què posaran més obstacles que facilitats. 

La decisió judicial, que impactarà sobre la tornada d’un dels candidats a la presidència de la Generalitat, Carles Puigdemont, pot acabar coincidint, demà, amb el ple en què el Parlament constatarà que no hi ha candidat a la presidència amb els vots per ser investit i començarà a comptar el termini de dos mesos per arribar a un acord per formar govern. Tant Illa com Puigdemont necessiten els vots d’Esquerra (Puigdemont alguna cosa més) i, com saben, els republicans han posat com a condició que Catalunya disposi dels impostos que paga.

El finançament està molt verd i el PSOE té molts problemes perquè maduri. Perquè vegin com ens hem llevat avui, a TVE han entrevistat Patxi López (portaveu parlamentari del PSOE i, per cert, exlehendakari basc). Sobre el famós finançament singular ha fet un concert de violí que ni Paganini: que si estem parlant en el buit perquè no hi ha cap proposta, que tots els territoris són singulars en ells mateixos, perquè uns tenen costa i altres són d'interior, perquè uns tenen policia pròpia i els altres no, que uns tenen la població dispersada i els altres la tenen concentrada, que uns tenen llengua cooficial i els altres no. L’important és que sigui suficient per a les competències que té i cada autonomia i les pugui sostenir. Patxi López ha dit que tots som diferents, i que cal tenir en compte les situacions singulars i diverses per garantir la igualtat de tots els espanyols. L’aixecada de camisa pot ser monumental.

Bon dia.

stats