L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Dimarts que ve, ni investidura ni Puigdemont'

Sorpresa: ara el PSOE rebaixa expectatives, passen les dècades i els catalans veiem passar els diners, entre la indignació impostada a Espanya sobre la suposada insolidaritat catalana

Abans que res, el calendari. Ahir ja els avançàvem que “és molt probable que dimarts que ve no hi hagi cap ple d’investidura” al Parlament, perquè ni Illa ni Puigdemont no tindrien els vots per ser elegits president de la Generalitat. Doncs bé, ahir al vespre Salvador Illa va confirmar que demà dirà al president del Parlament Josep Rull que encara necessita més temps per anar a una investidura:

“L'única manera que pot fer viable aquesta legislatura és armar una majoria progressista, integrada per la meva formació política, ERC i els comuns, que suma 68 dels 135 escons del Parlament de Catalunya. President, necessito més temps per poder armar aquesta majoria progressista. L’única que pot fer viable aquesta investidura”.

I Josep Rull ha explicat aquest matí que no pot forçar ningú a presentar-se (òbviament). O sigui que dimarts com a molt hi haurà un ple al Parlament relacionat amb l’acte equivalent, i seria quan començaria el termini de dos mesos per investir algú. I si no hi ha ningú amb suport, anirem a repetició d'eleccions, i com que no es tractaria d'un ple d’investidura, Carles Puigdemont encara no vindria a Barcelona.

Puigdemont, que, per cert, ha estat doble protagonista. Primer perquè Marine Le Pen, que aquí veuen a la dreta de la pàgina (a l’extrema dreta, concretament), ha dit que el fet que Puigdemont pugui viure a França és “una situació vergonyosa que humilia França, que serveix un cop més de referència per a criminals”. Que la ultradreta estigui contra un president de la Generalitat a l’exili, contra Puigdemont, situa les coses en el seu punt just.

I protagonista, també, perquè va trobar escandalós que Sánchez parlés de finançament singular perquè necessita més vots. Òbviament, també, Puigdemont està intentant tallar qualsevol brot d’acord entre el PSOE i Esquerra, perquè és evident que les coses avancen quan hi ha la necessita política d’una part perquè avancin (vegeu l’amnistia), i això Puigdemont ho sap. De la mateixa manera que tots sabíem que el finançament del qual parla Esquerra no és el mateix finançament del qual parla Sánchez. Sorpresa: ara el PSOE rebaixa expectatives.

PÀGINA 4 (Marc)

El PSOE diu que el finançament és singular perquè Catalunya té competències singulars (els Mossos, per exemple), però que res de concert. Els jocs de mans habituals, que són com una maledicció perquè passen les dècades i els catalans veiem passar els diners, entre la indignació impostada a Espanya sobre la suposada insolidaritat catalana, sense que importi que Madrid ofereixi avantatges fiscals i faci lleis Mbappé.

I, mentrestant, els en diré una. Ahir hi va haver una reunió amb ajuntaments del Baix Llobregat i van dir als alcaldes que, a conseqüències de la pròrroga pressupostària, ciutats com Molins de Rei (vora 27.000 habitants) no tindran el CAP obert el cap de setmana durant l’estiu. Cal govern, cal governar bé i no donar raons a l'extrema dreta.

Bon dia. 

stats