L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Els escacs per impedir que torni Puigdemont'

Només retorçant la llei pots dir que ocupar el vestíbul d’un aeroport és el mateix que posar una bomba. Però els experts recorden que la llei no diu el que diu, sinó el que els jutgen diuen que diu. En resum, que va per llarg

L’endemà d’aprovada la llei d’amnistia a la comissió del Congrés han quedat fixades algunes idees: per no aplicar l’amnistia, els jutges hauran de retorçar el dret. Només retorçant la llei pots dir que ocupar el vestíbul d’un aeroport és el mateix que posar una bomba. Però com expliquem en aquesta pàgina, els experts recorden que la llei no diu el que diu, sinó el que els jutgen diuen que diu. Perquè en dret els conceptes jurídics són elàstics i deixen marge a la interpretació. En resum, que va per llarg. Primer, perquè ara la llei ha de fer el següent recorregut: la setmana que va s’aprova al ple del Congrés i anirà al Senat, on el PP la tindrà aturada dos mesos i s'hi votarà en contra. Tornarà al Congrés, on s’aprovarà al maig, aproximadament. I després vindrà, com també expliquem avui, la batalla per a la seva aplicació.

D’entrada, un cop aprovada la llei, els tribunals tindran dos mesos per aixecar les mesures cautelars. Això és el que fa pensar que al setembre o a l’octubre Puigdemont, Rovira, Comín, els exiliats, podrien tornar a Catalunya. Però vostès i jo, sense saber de lleis, hem acumulat prou experiència processal per saber que al Suprem, a l'Audiència Nacional o al jutjat que sigui sempre pot plantejar-s'hi una incident de recorregut, un recurs, una consulta prejudicial.

El PP s’oposa a la llei. Avui és d’aquells dies en què queda clar que, a vegades, Catalunya i Espanya són dos països diferents. L’amnistia té el suport del 85% dels diputats del Parlament, on el PP és residual. 

Políticament, com explica avui el David Miró, l'aprovació de l'amnistia ha d’unir més el PSOE i Junts. Tots dos han de vetllar perquè la llei no descarrili. ¿Això vol dir que Junts li aprovarà a Sánchez els pressupostos de l’Estat? Doncs no és segur. Ara ho negociaran, però tenen incentius per aprovar-los, igual que Esquerra.

I molt important. Parlant de pressupostos, perillen els de la Generalitat. S’han d'aprovar dimecres que ve. Si el govern d’Aragonès perd la votació, s’ha acabat i anem a pròrroga de pressupostos. I encara que el president Aragonès i Jéssica Albiach s’han reunit discretament i han parlat en diverses ocasions, de moment els comuns continuen en el no, i si em demanen com ho veig, estem més a prop del rebuig als pressupostos que no de l’aprovació. Però aquesta serà la batalla política de la setmana que ve. 

Bon dia i bon cap de setmana.

stats