L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La Fiscalia "detecta esgotament" però des de Catalunya es pot enviar Espanya a noves eleccions'

En vigílies de la Diada, jo no estaria tan segur que l’independentisme estigui esgotat i que Pedro Sánchez sigui qui decideix que ja no hi ha cap Procés. Els fets d’aquesta setmana estan evidenciant el contrari

I dilluns, la Diada, però abans… L’impacte en l’opinió pública espanyola de la condició prèvia d'amnistia que va posar Puigdemont dimarts passat està sent tan gran que arribem al final de la setmana amb la dreta mediàtica demanant la repetició d’eleccions. 

Resignats al fracàs de la investidura de Feijóo, no poden suportar la idea d’una amnistia i pressionen perquè es repeteixin eleccions en nom de la dignitat de l'Estat, que no es pot agenollar davant d’un "pròfug de la justícia". Al cor s’hi va sumar Alfonso Guerra, amb el seu llistat d’insults deshumanitzadors per a Puigdemont com ara “gàngster” i “xoriço”. 

I com els deia, a les portes de la Diada, va el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, i en la memòria del 2022 parla de “moviment violent independentista català” i hi diu:

“Durant el 2022 s’ha detectat una disminució de les accions de sabotatge deguda principalment a l’esgotament de la militància i a la falta de fets rellevants per al seu imaginari que puguin ser utilitzats com a revulsiu per la convocatòria de grans manifestacions i campanya d’accions”.

A veure, compte amb anar agafant dels arguments la part que ens interessa. Que l’independentisme ha perdut vots és evident. Que viu dividit i sense full de ruta, també. Ara, no tot es deu a la preclara política d’indults de Pedro Sánchez. Si més de 4.000 persones estan o han estat exposades a la presó, l’exili, el processament, les multes, les inhabilitacions, l’espionatge telefònic, o la infiltració policial, diguéssim que l’Estat aconsegueix més ràpidament aquest esgotament.

I com que el fiscal general fa una lectura política dels fets delictius, continuem en la política per no deixar-nos cap argument. L’independentisme estarà esgotat, però resulta que Carles Puigdemont és clau per decidir el futur govern d’Espanya. Que sense els vots d'Esquerra i Junts Sánchez no pot investir-se. Que fins i tot Feijóo s’ha fet un embolic i ha de corregir-se ell mateix sobre per què va fer servir la paraula encaix referint-se a Catalunya dins Espanya.

El fiscal general i qualsevol polític espanyol han d’entendre que el factor territorial sempre hi és a Espanya i que si no s’adreça, l’Estat pateix. I quan parlo del factor territorial, parlo de Catalunya, per la seva potència econòmica, per la seva potència cultural, per la seva realitat política (per què van posar “nacionalitats” a la Constitució l’any 77, si no per Catalunya?) Pel País Basc també i per Galícia, però Galícia piula poc i Euskadi veu bastant blindat el sistema de finançament i ve de les ferides del terrorisme, que allò sí que ho era.

O sigui que, en vigílies de la Diada, jo no estaria tan segur que l’independentisme estigui esgotat i que Pedro Sánchez sigui qui decideix que ja no hi ha cap Procés. Els fets d’aquesta setmana estan evidenciant el contrari. 

Bon dia.

stats