L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'La inestimable ajuda dels jutges espanyols a la campanya independentista'

Diuen que Illa va al davant de les enquestes i que Puigdemont ja hauria superat Esquerra. Només són enquestes, però haurien de fer pensar als que volen fer creure que l’exili ha estat una covardia i que estabilitat vol dir resignació

Aquesta és la collita de l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem: set polítics, activistes i periodistes s’han exiliat fugint d’una acusació de terrorisme, del perill d’una detenció arbitrària, per part d’uns tribunals que han perdut qualsevol proporció i sentit de l'equilibri i neutralitat professional.

Saben allò d'“et felicito, fill”? Doncs això. El sistema espanyol no falla mai, i els jutges més entossudits en continuar amb l’”¡A por ellos!” segueixen sent els principals col·laboradors de la campanya independentista, singularment la de Carles Puigdemont, l’únic candidat a la presidència de la Generalitat que encara és a l’exili investigat per aquesta demencial imputació de terrorisme.

Ens hem acostumat tant a parlar d’exiliats que cal tornar un moment a pensar què significa: que en una democràcia, uns ciutadans que saben que seran injustament perseguits per la justícia se n’han d’anar a l’estranger, ho han de deixar tot. 

Un fracàs de la convivència i d’un sistema judicial i polític que Europa posa en evidència cada vegada. Perquè, per si tot això fos poc, l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha donat la raó a Carles Puigdemont i Toni Comín i ha demanat anul·lar aquella negativa inicial del Parlament Europeu d’entregar-los l’escó per no haver jurat la Constitució a Espanya. L’opinió del lletrat no és vinculant, però sol coincidir amb la sentència final del màxim tribunal europeu, que s’haurà de pronunciar durant els pròxims mesos.

L’advocat general critica que no es tingués en compte la doctrina Junqueras, és a dir, que la condició d’eurodiputat s’assolia directament per l’elecció a les urnes. L’anterior president del Parlament Europeu, l'italià Antonio Tajani, que va fer carrera política amb Berlusconi, va ser qui els va denegar l’escó en un primer moment, i li retreu que posés “en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats”. 

O sigui, estan dient a Espanya que això que no s'adquireix la condició d’eurodiputat fins que no es jura la Constitució espanyola no val. Que als candidats els fem eurodiputats nosaltres els ciutadans amb els nostres vots, no els reglaments interns.

Aviat començaran a arribar els resultats de les primeres enquestes. Totes les fonts consultades diuen que Illa va al davant de les enquestes i que Puigdemont ja hauria superat Esquerra. Només són enquestes, però haurien de fer pensar als que volen fer creure que l’exili ha estat una covardia i que estabilitat vol dir resignació.

Bon dia. 

stats