Generalitat

L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Junts parla de posar una data per a la independència i ERC parla d'esgotar la legislatura'

El panorama a Junts és una mica més complicat, perquè s’ha compromès a preguntar a la militància si vol continuar al Govern i l’executiva s’haurà de mullar abans. Hi ha temps, fins al debat de política general, per reconduir-ho, però aquesta setmana s’ha posat més difícil

2 min

Una prèvia: el president Pujol està evolucionant bé, però encara no és l’hora de donar-li l’alta perquè encara cal comprovar quines seqüeles li ha pogut deixar al cervell, des del punt de vista neurològic, la lesió que ha tingut, tot i que, per exemple, sap quin dia és. I quan l’abast de les lesions estigui clar, serà el moment de decidir quin tipus de rehabilitació ha de seguir.

I, pel que fa al Govern, tots dos partits coincideixen en una cosa, que creuen que és bona: aquesta setmana ha servit per parlar-se clar i ha tingut un punt de catàrtica. No perquè no parlessin constantment, però ara saben que són al cap del carrer. Això que les diferències de partit no afectaven el govern de coalició ja no és del tot veritat. Ha calgut passar la Diada i la pressió de l’ANC perquè ara el que domini l’actualitat política catalana sigui la mala salut, fins ara de ferro, del Govern.

Junts diu que demana, amb la unanimitat del partit, que Esquerra compleixi l’acord de legislatura, que inclou fer un front comú a Madrid, crear un espai de direcció de l’estratègia, i que la taula negociï l’autodeterminació. Però Esquerra contesta: abans de crear l’espai, decidim l’estratègia, i no es pot decidir l'estratègia si Junts no té una posició comuna sobre si sortir o quedar-se al Govern. I si vols parlar d'autodeterminació a la taula, seu a la taula.

Esquerra s’ha blindat darrere la seva unitat per surfejar una Diada que no li va anar bé i per treure’s de sobre la pressió de l’ANC. Aragonès està posant bona cara al mal temps, elogia els seus consellers, siguin d’un partit o de l’altre, i insisteix que tal com està la inflació els problemes econòmics i socials es multipliquen. El panorama a Junts és una mica més complicat, perquè s’ha compromès a preguntar a la militància si vol continuar al Govern i l’executiva s’haurà de mullar abans.

En resum: estem davant una crisi de relacions entre dos socis de govern pròpies de qualsevol democràcia, en això no cal fer drames. Ara la situació mundial és molt delicada, i els problemes de govern de Catalunya apareixen petits, encara que siguin els nostres. I Junts parla de posar dates per culminar la independència i Esquerra d’esgotar la legislatura. Aquest és el portaveu del partit, Josep, Rius, aquest matí a TV3: "Nosaltres creiem que és totalment compatible, i així els hi vam traslladar a l'ANC, el compliment de l'acord que vam subscriure amb ERC i Junts, en fixar en un horitzó temporal una data per culminar la independència de Catalunya. I el que diem precisament és que això és el que s'ha de decidir en un espai de direcció estratègica on tots els agents puguin aportar la seva visió i on es pugui prendre una decisió comuna de tots, anar a l'una i fins al final".

Per trobar la sortida, hi ha temps, fins al debat de política general, per reconduir-ho, però aquesta setmana s’ha posat més difícil.  

Bon dia

stats