L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L'amnistia, ben encaminada per demà'

Junts no corre tant, i fonts del partit de Puigdemont diuen que la llei està molt encarrilada, sí, però que la negociació no està tancada i que demà hi haurà llei si avui ningú ho espatlla

El dia ha començat amb aquesta notícia: Pedro Sánchez ha admès, en una conversa informal amb els periodistes que cobreixen el seu viatge al Brasil, on avui es reunirà amb el president Lula, que ha acceptat alguns canvis de Junts en el text de la llei d’amnistia i que, per tant, l’anunci del pacte és imminent.

Junts no corre tant, i fonts del partit de Puigdemont diuen que la llei està molt encarrilada, sí, però que la negociació no està tancada, i que demà hi haurà llei si avui ningú ho espatlla. Sánchez ha explicat que el moviment es fa amb l'objectiu de donar més garanties a Junts sobre l'abast de la norma. Ja els convé, a tots dos, perquè saben qui ha aparegut a les últimes hores? Sí, el jutge García-Castellón ha tornat a fer un moviment dels seus que agafi el PSOE i Junts sense marge per respondre: García-Castellón ha acceptat investigar si espies russos experts en sabotatges i assassinats van visitar Barcelona entre el 2014 i el 2019. Així es podria imputar traïció a Puigdemont. Pel que sabem, aquesta possibilitat també està treballada a la llei d’amnistia que demà entrarà a la comissió de Justícia del Congrés.

No descartin que Sánchez en persona hagi sortit a donar la notícia per desviar l’atenció del pollastre que tenen al PSOE amb la corrupció de les mascaretes del cas Koldo. Ahir van cessar el secretari de Ports de l’Estat, que tenia relació amb Koldo.

Certament, els anys passen però l’actualitat sembla que sempre estigui girant sobre ella mateixa, com la roda del hàmster. Quan no és el cas Kitchen del PP és el cas Koldo del PSOE. Per això aquests dies només sentim allò de “I tu, més!”, tot amanit amb escenes de charanga y pandereta com les que capta Manel Ferreres avui: “El funcionament d’aquest país està basat en els quatre poders: legislatiu, executiu, judicial… i de les marisqueries”.

Parlant de la roda del hàmster, mirin la nostra portada: “El món empresarial exigeix a l’estat un nou finançament”. I en pàgines interiors: "Clam unitari del món empresarial per un nou finançament". 

“Una històrica declaració de cambres i patronals reclama un sistema federal o pacte fiscal per a Catalunya”.

Quantes vegades devem haver fet aquest titular? I reprimint un irresistible badall, s’acomiada de tots vostès aquest analista. Fins demà.

Bon dia.

stats