L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'L'argument que dona confiança a Puigdemont'

La sentència incorpora arguments per rebutjar possibles futures extradicions, perquè reconeix que Puigdemont, Comín, Ponsatí i Puig formen part d’ un GOI, un grup objectivament identificable, és a dir, una minoria nacional a la qual s’ha d’observar si no se li respecten els drets

Aquesta és una primera anàlisi del que ha sentenciat aquest matí el Tribunal de Justícia de la Unió Europea en resposta a les preguntes que li va adreçar el jutge Llarena. 

I el tribunal ha dit que Bèlgica no pot rebutjar una euroordre dient que a Espanya no es donen les condicions per a un judici just. O sigui, el TJUE ha seguit les mateixes consideracions de l’advocat general de la UE, que l’estiu passat va emetre una opinió dient que Bèlgica no té capacitat per denegar l'euroordre. En efecte, el tribunal ha determinat que Bèlgica no va actuar correctament quan va rebutjar l'entrega de l'exconseller Lluís Puig, perquè no va tenir en compte la interpretació dels tribunals espanyols, segons els quals la competència per jutjar-lo era del Suprem i no del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya atesa la naturalesa dels fets. 

El TJUE ha sentenciat que els tribunals belgues no poden rebutjar l'entrega de Puig per risc de vulneració de drets fonamentals sense demostrar "deficiències sistèmiques" en el sistema de dret espanyol d'acord amb "dades objectives, fiables, precises i degudament actualitzades", per què denegar sense provar-ho seria l’"expressió d'una desconfiança cap als tribunals" que Bèlgica, si no ho prova, no es pot permetre.

Per tant, Llarena pot emetre noves euroordres contra Lluís Puig i també contra Puigdemont, Comín i Ponsatí.

Després d’això el nacionalisme espanyol exulta de joia dient que Llarena ha guanyat per golejada. Doncs atenció, perquè el tribunal també ha dit que la nova euroordre ha de ser “proporcionada”, és a dir, que Llarena, després de la reforma del Codi Penal, ha d’ajustar bé per quins delictes demana novament l’extradició.

Però encara més important que això, hi ha un aspecte que ha donat aquest matí molta tranquil·litat a l’entorn del president Puigdemont: aquest entorn creu que la sentència incorpora arguments per rebutjar possibles futures extradicions, perquè reconeix que Puigdemont, Comí, Ponsatí i Puig formen part d’un GOI, un grup objectivament identificable, és a dir, una minoria nacional a la qual s’ha d’observar si no se li respecten els drets. Igual que diu que Bèlgica no pot desconfiar d’Espanya si no prova la desconfiança, també diu que una euroordre es pot denegar pel tracte que rep un grup determinat.

Següent pas? Veure quina euroordre presenta Llarena. Ja és segur que Puig serà extradit? No, perquè cal veure com el protegeix la pertinença al GOI. I pel que fa a la situació del president Puigdemont i dels consellers Comín i Ponsatí, recordem que tenen immunitat perquè són eurodiputats i fins que no es resolgui si la poden mantenir no se'ls pot obrir cap nou procés d'extradició. I això no ho sabrem fins al març, probablement, quan es pronunciï un altre tribunal europeu de nom semblant però diferent del d’avui, el Tribunal General de la UE, que és a Luxemburg. 

Bon dia.

stats