L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El Madrid pica i penja un vídeo de vergonya'

El Madrid pretén fer creure que el Barça va ser l’equip del règim franquista, i ho fa d’una manera molt matussera: amb música com la que posen als programes de García Ferreras a La Sexta i limitant-se a projectar el noticiari franquista del 1957 del dia de la inauguració del Camp Nou

Comencem per un extraordinari èxit de la medicina al nostre país que mereix els honors de la portada: L’Hospital de la Vall d’Hebron ha realitzat el primer trasplantament de pulmó del món operat per un robot. Feta així, l’operació és més curta, menys dolorosa i menys agressiva perquè no cal trencar les costelles ni obrir el tòrax del pacient. On abans quedava una ferida de 30 centímetres, en queda una de 8 centímetres.

Mai cap hospital al món havia fet tota l'operació amb un robot.

La nostra sanitat té problemes, però continua sent capaç de fer-nos dir allò de “No sabem el que tenim”, comparat amb tants llocs del món. 

Davant d’una notícia com aquesta, n’hi ha d’altres que fan de mal comparar. Com ara, per exemple, que Carla Simón es retiri de la llista de Junts del seu poble, les Planes d’Hostoles, a la Garrotxa, i digui que lamenta la lectura fora de context que s’ha fet de la seva presència en una llista, com a independent, en un poble de 1.700 habitants, i que ella no és de Junts. Ja la setmana passada va sortir a dir que ella era d’esquerres. El que es deu haver sentit dir Simón per deixar-ho córrer. Ho vaig comentar la setmana passada: veure la guanyadora de l’Ós d’Or de Berlín en una llista de Junts, encara que fos en una llista d’un poble, va provocar calfreds al progressisme oficial tan content d’haver-se conegut. Com si el compromís polític estigués bé però només quan es reserva a determinats partits.

I després, és clar, hi ha la tan anunciada roda de premsa de Laporta. 

Va sortir a l’atac: contra el Madrid i els seus terminals mediàtics (amb raó), contra Tebas (amb raó) va salvar la UEFA perquè si al Barça el castiguen deixant-lo fora de la Champions, rebria un cop esportiu, econòmic i reputacional molt gran. 

Però per dir el que va dir, no calia esperar dos mesos. No hi ha cap prova que el Barça hagi comprat àrbitres, però va estar 18 anys pagant més de set milions d’euros per informes a l’empresa d’una persona que era el número 2 dels àrbitres. És tan poc estètic i ètic que quan ahir li van preguntar a Laporta si ara ho tornaria a fer va dir que ara ho preguntaria als vigilants interns del club. O sigui, el Barça té un problema que han causat fins a quatre presidents (Gaspart, Laporta, Rosell i Bartomeu) i Laporta no va fer cap autocrítica ni va oferir cap disculpa.

Ara, el recurs de dir que l’estructura arbitral ha estat sempre madridista va ser de manual: quan t’emboliques amb la bandera tanques files, i més en un món tan epidèrmic com el del futbol. I ara ve el millor: el Madrid ha picat. Aquesta nit, a quarts d’onze, ha penjat un vídeo en el seu compte oficial de Twitter. No s’ho perdin perquè el Madrid pretén fer creure que el Barça va ser l’equip del règim franquista, i ho fa d’una manera molt matussera: amb música com la que posen als programes de García Ferreras a La Sexta i limitant-se a projectar el noticiari franquista del 1957 del dia de la inauguració del Camp Nou.

Què pretén ensenyar aquest vídeo? Sí, és clar, el 1957 tot es feia en el nom del dictador. Els presidents del Barça havien de ser afins al règim. De bandera només n’hi havia una. Això que surt aquí ja ho sabíem. Això retrata com era el Barça sota el règim franquista. Per exemple: notin que el nom no és el fundacional, és el “Club de Futbol Barcelona” perquè el règim va obligar a suprimir la seqüència anglesa futbol club. ¿Cal tornar a explicar que el president del Barça del 1936, Sunyol Garriga, va ser assassinat per tropes franquistes? ¿O que durant les primeres temporades, van suprimir les quatre barres de l’escut? ¿O la intervenció per arrabassar Di Stéfano al Barça i fer-lo jugar al Madrid amenaçant el president de l'època que li farien una inspecció fiscal a la seva empresa? I podríem continuar.

¿Es recorden de la guerra cultural que la dreta espanyola lliura contra Catalunya? Aquí en tenen una prova. 

Bon dia. 

stats