L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'El PP i el descrèdit de la justícia espanyola'

“Al PP sostenen que «els murs de contenció fa temps que estan posats i són ferms»”. Això és un escàndol. Un escàndol que no ens sorprèn, perquè, com va dir el senador Cossidó, el PP pot fer nomenaments per controlar la sala segona del Tribunal Suprem per la porta del darrere. Aquests són els “murs de contenció”

3 min

Estic segur que hi ha jutges que fan justícia, i que la fan tan a consciència com poden. Però avui el prestigi de la justícia espanyola està molt tocat. I els que més la perjudiquen són els que més diuen que la defensen, com el Partit Popular.

Al PP hi torna a haver pànic: la justícia ha imputat la que va ser durant deu anys número dos del partit a les ordres de Mariano Rajoy, María Dolores de Cospedal. Va ser vicepresidenta i ministra de Defensa i va somiar en ser presidenciable. Ara el jutge la processa per si va robar documents compromesos a l’extresorer del partit Luis Bárcenas. O sigui que entre Rajoy i el processament ja només hi ha un pas. I per això hi ha pànic.

Però, ara, escoltin això: és tan gran el desvergonyiment amb què el PP presumeix de moure els fils de la justícia pel darrere que avui ens hem trobat amb aquesta informació. Portada de La Razón. “Rajoy fa arribar que hi ha murs per evitar la seva imputació”.  I diu: “Al PP volen confiar que l'expresident té «influències» en l'àmbit judicial”. No han caigut de la cadira, encara? Doncs esperin a les pàgines interiors: “Al PP sostenen que «els murs de contenció fa temps estan posats i són ferms», una confiança que els ve de la informació que els traslladen des de «l'aparell» assenyalat per la investigació policial i judicial”. O sigui que els investigats estan dient a la seva gent que tranquils, que encara podem evitar una condemna. Per què? Perquè hem posat murs de contenció, o sigui que hi ha gent que ha d’anar a declarar que té motius per callar, o que no té proves, i hem fet prou nomenaments dins la justícia per esperar un tracte benigne, d’un jutge que digui que això són responsabilitats polítiques però no judicials. Això és un escàndol. Un escàndol que no ens sorprèn, perquè la justícia espanyola és majoritàriament conservadora, i perquè, com va dir el senador Cossidó, el PP pot fer nomenaments per controlar la sala segona del Tribunal Suprem per la porta del darrere. Aquests són els "murs de contenció".

Després passa el que passa: Europa no compra el delicte de sedició, les penes de presó imposades pel Procés són desproporcionades. Atenció a la notícia: 

La comissió d'Afers Legals del Consell d'Europa reclama indultar o alliberar els presos polítics catalans i que es retirin els processos d'extradició contra els exiliats. Així ho recull en l'esborrany de l'informe elaborat pel diputat socialista letó Boriss Cilevics, que ha viatjat a Madrid i Barcelona per elaborar l'informe titulat "¿Els polítics haurien de ser processats per declaracions fetes en l'exercici del seu mandat?" i que analitza els casos d'Espanya i Turquia (companyia significativa).

En aquest text, que es debatrà en l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa a finals de mes, l'expert insta les autoritats espanyoles a reformar els delictes de rebel·lió i sedició per evitar "penes desproporcionades per transgressions no violentes" o criminalitzar "l'organització d'un referèndum il·legal". A més, reclama "indultar o alliberar de la presó" els presos polítics catalans i "considerar la possibilitat d'abandonar els processos d'extradició" que pesen sobre Puigdemont, Comín i Ponsatí a Bèlgica. I reclama retirar les acusacions contra la resta de funcionaris de baix rang inclosos en la causa de l'1-O.

La comissió diu també: "Instem les autoritats espanyoles a abstenir-se d'exigir als polítics catalans detinguts que renunciïn a les seves opinions polítiques a canvi d'un règim penitenciari més favorable o de la possibilitat d'un indult". Però afegeix: "Se'ls podria requerir, tot i això, el compromís de perseguir els seus objectius polítics sense utilitzar mitjans il·legals". 

Finalment, l'ens demana obrir un diàleg "politic constructiu" entre les forces polítiques catalanes, siguin o no partidàries de la independència, per "enfortir la qualitat de la democràcia espanyola" i en ple respecte a l'ordre constitucional de l'Estat.

Mentrestant, el PP continua aixecant murs en forma de cortines de fum, demanant firmes contra els indults i anant-se'n de mani d’aquí dos diumenges.

El nostre reconeixement per als que treballen a primera línia del covid-19, un record per als que pateixen, per als presos polítics, per als exiliats, i que tinguem un bon dia.

stats