Casado lloa l'estratègia de Rajoy amb l'Estatut i crida a aplicar-la contra els indults

Comença a recollir firmes contra els indults i rebutja les crítiques per tornar a la foto de Colón

3 min
Ana Beltrán i Ana Camins recollint firmes contra els indults

MadridHi ha molts Pablo Casado. El líder del PP ha anat canviant constantment de discurs en funció de les necessitats. També ha passat amb Pedro Sánchez, que fa un any i mig defensava que els presos polítics havien de complir la pena íntegra. Però davant de l'escenari de la concessió de l'indult als líders independentistes, el cap de l'oposició ha tornat al discurs més dur i proper a l'extrema dreta, si cal. Ha vinculat Sánchez un altre cop amb ETA i Veneçuela i ha considerat que es tracta d'un executiu "terminal, ostatge dels que volen destruir Espanya" per haver-se mostrat a favor dels "autoindults il·legals" per "continuar al poder". Lluny queda el dur discurs contra Santiago Abascal en la moció de censura fallida de Vox, celebrada la tardor passada al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press s'ha convertit aquest dimarts en la tribuna de l'estratègia que pensa aplicar el PP en contra de la mesura de gràcia. I el cas és que els populars, quan es tracta de Catalunya, no tenen problemes en ser els de sempre, encara que per a Casado signifiqui recuperar la figura de Mariano Rajoy -de qui tant s'ha apartat els últims mesos-. El líder del PP ha lloat l'estratègia del seu predecessor contra l'Estatut el 2006 amb la recollida de firmes i el posterior recurs al Tribunal Constitucional -que alguns càrrecs del partit, fins i tot Esperanza Aguirre però també Soraya Sáenz de Santamaría i Xavier García-Albiol, van considerar un error a posteriori per haver alimentat l'independentisme- i ha cridat a aplicar-la contra els indults. "Ho tornaríem a fer", ha asseverat.

Casado també ha defensat la seva assistència, al costat d'Abascal un altre cop, a la manifestació prevista per al 13 de juny a la plaça Colón de Madrid en contra dels indults. Tot i que inicialment la direcció del PP descartava mobilitzacions per no donar ales a Vox, el cap de l'oposició espanyola ha defensat aquest dimarts que sortir al carrer és "estar amb l'Espanya real" que està "indignada" i, si això els fa compartir un espai amb altres formacions, "benvingut sigui". De fet, ha rebutjat les crítiques del govern espanyol a la reedició de l'anomenada "foto de Colón" del febrer del 2019 -quan Casado, Abascal i Albert Rivera llavors com a líder de Ciutadans es van unir en contra del govern de Sánchez i els suports de l'independentisme-, i les ha qualificat de "globus sonda" i "propaganda" de la Moncloa. "A mi el que em faria vergonya és fer-me una foto amb Bildu", ha dit.

Ara bé, Casado ha evitat mencionar Vox, i ha emfatitzat que la manifestació convocada el 13 de juny per la plataforma Unión 78 estarà liderada per quatre persones que han patit la violència d'ETA, dues les quals, María San Gil i Carlos Urquijo, formen part del PP. "Caldrà preguntar-se si de cas si hi ha una altra força política que se suma al que el PP ha fet sempre", ha afegit Casado.

Recollida de firmes

Però més enllà de la manifestació a Colón, el PP planeja respondre als indults també amb una recollida massiva de firmes, com va fer Rajoy contra l'Estatut el 2006, per posar les bases per revertir "l'agenda absurda" de l'executiu espanyol. Segons el diagnòstic que fa ara Casado, va ser el Pacte del Tinell i l'Estatut promogut per José Luis Rodríguez Zapatero els que van iniciar l'"hegemonia independentista", i no pas la reacció del PP. "I va ser el recurs d'inconstitucionalitat promogut pel PP amb el suport dels espanyols el que va permetre evitar que els referèndums unilaterals fossin legals i que el màxim òrgan jurisdiccional fos un Tribunal Superior de Justícia escollit pel Parlament", ha assenyalat Casado fent la seva pròpia interpretació del Procés.

Casado creu que la Moncloa està duent a terme una "manipulació grotesca" dels fets, "corrompent la figura de l'indult" a canvi de "minimitzar la gravetat" de l'1-O. "És el pas previ per esborrar el delicte", ha advertit. Però tot i el dur i llarg discurs, el líder del PP no ha donat detalls encara de com serà el recurs que plantegen presentar a la sala tercera del Suprem per anul·lar els indults, i tampoc ha volgut entrar en detall de si tenen capacitat per fer-ho, ja que no van ser acusació popular en el judici al Procés, com sí que és el cas de Vox. En cas que el Suprem no accepti el seu recurs, es desinflaria bona part de l'estratègia del PP.

stats