03/06/2021

L'ambigüitat del jutge sobre Cospedal

2 min
L’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal.

L'acta del jutge Manuel García-Castellón reflecteix una doble actitud. D'una banda, defensa María Dolores de Cospedal i il seu marit, Ignacio López del Hierro, enfront de la pretensió de la Fiscalia Anticorrupció, cursada el 4 de setembre de 2020, de citar-los com a investigats/imputats. I, de l'altra, admet que les anotacions en les noves agendes del comissari José Manuel Villarejo trobades a casa seva -període 2007-2016- incorporen possibles vinculacions de tots dos amb la trama Kitchen.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Està clar quina és l'operació. És un dispositiu per capturar papers de Luis Bárcenas comprometedors per al Partit Popular i diversos alts dirigents de la formació, una operació dirigida per Eugenio Pino, director adjunt operatiu de la policia, el secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, i el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. El jutge insisteix que no hi ha evidències contra Cospedal i contra López del Hierro que provin que van participar el 2012 en el projecte de desactivació de la investigació del cas Gürtel amb ajuda de la cúpula policial.

"Les diligències practicades no han permès vincular aquest projecte ni amb Cospedal ni amb López del Hierro", assenyala l'acta. I fa servir la declaració de Luis Bárcenas del 21 de desembre passat com a suport del seu argument: "Quan em van preguntar sobre aquest projecte, desconeixia l'existència de cap vincle entre aquest [projecte] i el partit". Problema: com el mateix jutge admet, aquesta declaració està sota secret. Per què la fa servir llavors el jutge? Al mateix temps, el jutge cita anotacions de Villarejo del 2012 en les quals Cospedal i López del Hierro, en col·laboració amb policies com l'excap de la UDEF (Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal) José Luis Olivera, entre d'altres, intenten posar fi a la investigació de la Gürtel.

Implicats al màxim

El 2012, Cospedal defensa Luis Bárcenas, imputat, segons consta en els registres de Villarejo. Però el 2013 la secretaria general del PP canvia. Llavors ja se sap que l'extresorer ha acumulat una fortuna de 48,2 milions d'euros a Suïssa. L'11 de juliol del 2013, quatre dies abans de la confessió de Bárcenas sobre els seus papers davant el jutge Pablo Ruz, comença el muntatge de l'operació Kitchen per sostreure-li documents comprometedors per al PP, Rajoy i la mateixa Cospedal.

Cospedal i López del Hierro estan implicats al màxim en aquesta operació, segons les anotacions de Villarejo. Però en la causa, contra el que afirma el jutge, sí que hi ha evidències contra Cospedal i López del Hierro en relació als seus tractes amb Villarejo per desactivar el cas Gürtel. Es tracta de l'àudio del 2009 en el qual els tres contracten els serveis de Villarejo. Cospedal ha justificat públicament aquest enregistrament perquè estava en la seva obligació, com a secretària general del PP, d'assabentar-se de les informacions que podia aportar l'excomissari.

stats