L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'protesta a la cimera, absolució del Procés'

Sánchez va de cara a un 2023 que té planificat com el seu gran any. Però aquesta és la seva habilitat. Quina és l’habilitat de l’independentisme? Aquesta és la pregunta que la concentració del dia 19 ha de respondre

Hola, com estan?

La portaveu del Govern va confirmar ahir que el president Aragonès assistirà a la cimera Espanya-França que s’ha de celebrar a Barcelona dijous de la setmana que ve. No només va dir això, sinó que va afegir que és compatible que el president hi vagi i que, alhora, Esquerra participi en la protesta.

Em sembla normal que el president de Catalunya saludi el de França quan ve a la capital del país. Ara, Aragonès no podrà evitar ser instrumentalitzat per Pedro Sánchez, que ha fet un ús propagandístic de l’escenari que ha triat per la cimera. M’imagino que a la Generalitat estan treballant perquè el president no es limiti a ser un figurant protocol·lari que estreny la mà de Macron a la porta del Palau Nacional de Montjuïc. 

La tria de Barcelona retrata Sánchez, que sovint arrisca i li surt ve i va de cara a un 2023 que té planificat com el seu gran any. Però aquesta és la seva habilitat. I aquí cal preguntar-se, quina és l’habilitat de l’independentisme? Aquesta és la pregunta que la concentració del dia 19 ha de respondre. Si la divisió i el llepar-se les ferides han tocat fons o és capaç de mantenir un to que no faci tan fàcil a Pedro Sánchez pensar que a Barcelona tindrà poc menys que un passeig triomfal. 

És difícil protestar davant d'amb qui pactes, això va per Esquerra però també per Junts, que encara que no hi pacti es beneficia del pacte. Demà entra en vigor la reforma del Codi Penal que elimina el delicte de sedició i modifica el de malversació. I què passa? Mirin avui la porta d’El País:

Els nou presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem demanaran una nova sentència absolutòria. És normal: si el Codi canvia, un condemnat té dret a demanar que la seva sentència sigui revisada d’acord amb els nou criteris del nou Codi Penal, i que òbviament sigui revisada a la baixa, perquè en qualsevol interpretaci s’ha d’agafar sempre la més favorable per al condemnat. 

Aquest tràmit es farà després, esclar, de sentir què demanarà ara la Fiscalia i fins on està disposat a revisar un tribunal com el Suprem, que se sent molt atacat per una reforma que, en certa manera, corregeix el seu criteri valorador dels fets. Per tant, no sabem si el Tribunal absoldrà els acusats, però és més realista pensar que els aplicarà una rebaixa de la condemna.

I aquí és on tornem al principi: si el tribunal revisa la condemna a la baixa, Junqueras o Turull tindran més a prop poder-se presentar a unes eleccions. Sánchez és l’impulsor de la reforma. De bon grat? No. Obligat per la necessitat del suport d’Esquerra al Congrés i pensant en els pactes que necessitarà per tornar a governar. Però ha tirat endavant la reforma i en paga un preu a les enquestes d'intenció de vot. Per això manifestar-s’hi en contra és més difícil d’explicar a un francès que passi per Barcelona. Bon dia. 

stats