L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Sánchez no s'ha atrevit a publicar l'amnistia al BOE abans de les eleccions'

És una escalada sense precedents en un partit d’estat com el PSOE que aprofundeix en la crisi institucional que viu Espanya. S’està fent realitat allò que sempre deia Jordi Pujol, que Catalunya potser no podrà independitzar-se d’Espanya, però podrà fer que vagi molt bé o molt malament

Ahir va fer una setmana que es va aprovar l’amnistia al Congrés i el text de la llei encara no s’ha publicat al BOE. I no s’ha publicat perquè demà passat són les eleccions europees i el PSOE no vol que el PP se n’aprofiti. Aquest matí un amnistiable em deia: "No tinguis cap dubte que ho passen per a després de les europees, és l’estil Bolaños [el ministre de Justícia]".

I és que en aquesta setmana de les eleccions, Pedro Sánchez ha triat curosament els missatges de campanya: s’ha enfrontat al poder judicial per reforçar el perfil de “Estem sent víctimes d’un atac ideològic per part dels jutges”, i tot a causa d’una investigació judicial per tràfic d’influències contra la seva dona. I el jutge li ha contestat dient-li que què passa per citar la seva dona aquesta setmana; que ell sàpiga, Begoña Gómez no és candidata. Atenció, perquè això no és una batalleta més de la vida política espanyola. Això és una escalada sense precedents en un partit d’estat com el PSOE que aprofundeix en la crisi institucional que viu Espanya. S’està fent realitat, un cop més, allò que sempre deia Jordi Pujol, que Catalunya potser no podrà independitzar-se d’Espanya, però podrà fer que vagi molt bé o molt malament.

I després, Sánchez està intentant escombrar tot el que té a l’esquerra (Sumar, de la vicepresidenta Yolanda Díaz, i Podemos, de l’exministra Irene Montero); primer, reconeixement l’estat palestí, i ahir mateix, una altra tassa del mateix caldo: el govern espanyol va anunciar que se sumava a la causa que va obrir Sud-àfrica al Tribunal Internacional de Justícia contra Israel per si està cometent genocidi a Palestina.

Aquí tothom envia missatges la setmana de les eleccions: el BCE va abaixar ahir un quart de punt el preu del diner.

És un cap de setmana molt important, perquè a part de la composició del Parlament Europeu, en clau espanyola, a Feijóo només li val una victòria clara si no vol ser devorat per Ayuso. 

I dilluns es constituirà la mesa del Parlament, en què Esquerra acceptarà el vot de Puigdemont i Puig per configurar-la. ¿Serà possible una presidència independentista de la cambra? Això se sabrà dilluns, perquè avui els partits continuen negociant amb molta discreció. 

Bon dia. 

stats