L'anàlisi d'Antoni Bassas: "Sant Cugat del Llobregat" i "Amnistía y cierra España"

Sánchez està dient als seus, als socialistes, que ha trobat la fórmula de la Coca-Cola: fins i tot perdent les eleccions davant del PP, el PSOE pot governar i nomenar els 3.000 càrrecs de confiança que van amb la Moncloa

L’amnistia és una llei tan potent políticament que tot gira al seu voltant, i un cop ha quedat clar que trigarà més o menys però a la pròxima primavera hi haurà amnistia i Puigdemont tornarà a Catalunya el 2024, i que hi ha govern socialista per a una estona, el PP i el PSOE fan política a banda i banda d’aquesta trinxera, i Junts i Esquerra estan decidint com arribar a les eleccions al Parlament, que si no hi ha avançament seran d’aquí poc més d’un any.

Què diu Sánchez per calmar els seus? Que no hi ha cosa que uneixi més Espanya que amnistiar els independentistes catalans. 

“A tots ells els dic que amb aquesta decisió transcendent de la democràcia espanyola, com és l’aprovació d’una llei d’amnistia, es veuran beneficiats fins i tot els que s'hi mobilitzen en contra. Perquè viuran en un país més cohesionat, amb més convivència i més unit que mai”.

L’afirmació no se sosté si la contrastem amb el present, però a Sánchez cal interpretar-lo. Està dient als seus que ara no, però a mitjà i llarg termini, amb els independentistes fent política a Madrid, tothom, inclòs el PP, hi voldrà comptar, perquè si no no podrà governar. O sigui, Sánchez està dient als seus, als socialistes, que ha trobat la fórmula de la Coca-Cola: fins i tot perdent les eleccions davant del PP, el PSOE pot governar i nomenar els 3.000 càrrecs de confiança que van amb la Moncloa. 

“Aquesta és l’Espanya que nosaltres reivindiquem, amb tot el respecte de la resta de sentiments que hi pugui haver sobre ser espanyol o espanyola. A mi m’encanta veure banderes d’Espanya aquí, perquè nosaltres també som Espanya”.

Paradoxa: “Amnistía y cierra España”, o com gràcies al suport de Puigdemont, Espanya estarà més unida. Hum, complicat: Borrell diu avui a La Vanguardia que no comparteix el preàmbul que cita el 1714 que van firmar el PSOE i Junts. 

El PP, esclar, esprem l'“Espanya es trenca per culpa de l’amnistia" tant com pot. Fins al punt que fa creure a la seva gent que cal que Europa forci un referèndum a Espanya perquè els ciutadans diguin si volen o no volen l’amnistia. I per això el PP continua amb la cançoneta de “Tots els espanyols són iguals en drets”. A la seva manera, esclar:

“Tots tenim els mateixos drets. I tenen els mateixos drets els ciutadans de Sant Cugat de Llobregat que els ciutadans de Cuzcurrita de Río Tirón, exactament els mateixos”.

El poble que cita, Cuzcurrita de Río Tirón, existeix, és a la Rioja. Sant Cugat del Llobregat és una creació d’un Feijóo que no para de produir frases que ens fan recordar Rajoy. De fons sempre hi ha allò que els dic del món al revés: no és l’amnistia el que trenca la separació de poders, són els jutges que en pronunciar-se contra l’amnistia trenquen la separació de poders, perquè el Parlament pot fer les lleis que vulgui i els jutges les han d’aplicar, i si la llei no es conforma a l’ordenament jurídic ja ho dirà el Tribunal Constitucional.

Mentrestant, Esquerra s’encomana a la gestió: Rodalies, informes de finançament, el president Aragonès anant a veure el Papa i avui és a Corea del Sud obrint la primera Delegació de la Generalitat al Sud-est Asiàtic. 

I Junts es reuneix amb el PNB, perquè els penabistes necessiten guanyar imatge radical davant Bildu i volen veure si poden fer front comú en alguna cosa a Madrid, ara que Junts torna a pactar a Madrid. Necessiten tant guanyar imatge que s’han carregat el lehendakari Urkullu sense donar-li temps a dir que no es vol tornar a presentar. Així, seguint les estratègies dels partits, tornarem a parlar de política els pròxims mesos.

Bon dia.

stats