La governabilitat de l'Estat

El PP postinvestidura: Les claus de l'oposició que prepara Feijóo

El líder dels populars ultima una reestructuració que inclou els portaveus al Congrés i al Senat

4 min
Alberto Nuñez Feijóo felicitant a Pedro Sánchez

MadridAmb Pedro Sánchez investit, el nou consell de ministres conformat i, per tant, la repetició electoral descartada, al PP no li queda més remei que assumir que haurà de fer d'oposició encara que fos el partit més votat el 23-J. Alberto Núñez Feijóo va agafar les regnes de la seva formació fa un any i vuit mesos amb la idea que aquest seria el temps que hauria d'esperar fins a arribar al Palau de la Moncloa. Contra tot pronòstic, el líder socialista va resistir amb la jugada d'avançar les eleccions generals després de la desfeta electoral socialista del 28-M i ha frustrat les expectatives de Feijóo, que ara ultima una reestructuració interna per afrontar la legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fins a on arribaran els canvis? En línia amb el que ha fet el seu principal adversari a l'hora de triar ministres, Feijóo tampoc farà una revolució en l'organigrama del PP si bé sí que incorporarà nous perfils i ampliarà la cúpula. Ara bé, el seu nucli dur es mantindrà. Els canvis més visibles seran els dels portaveus al Congrés i al Senat. Feijóo no vol que Cuca Gamarra, fins ara portaveu a la cambra baixa i número dos, continuï tenint una doble funció. Ara que el líder del partit és diputat, a diferència de l'anterior legislatura, pot ser ell mateix qui confronti amb Sánchez en els debats parlamentaris. El primer cara a cara al Congrés serà el 20 de desembre, quan està prevista la compareixença del nou cap de l'executiu.

Gamarra continuarà sent-ne la secretària general, tal com ha confirmat aquest dissabte el mateix Feijóo des de La Rioja, que ha assegurat que s'hi dedicarà "a temps complet". El fet que pugui centrar-se exclusivament en aquest rol farà que deixi de ser necessària la figura d'un número tres, és a dir, del coordinador general, l'andalús Elías Bendodo. Segons publicava aquest divendres El País, Bendodo no se sent còmode formant part de l'equip de Feijóo. Les mateixes fonts ho desmenteixen categòricament i asseguren que el líder del PP té "màxima confiança" en ell. Encara que pugui deixar la coordinació general, es mantindrà en el comitè de direcció amb un altre càrrec, asseguren.

On el podria recol·locar? Com a mínim dues vicesecretaries quedaran vacants. Una és la de Coordinació Autonòmica i Local que ostenta Pedro Rollán. La deixarà perquè ha passat a presidir el Senat. És un càrrec que guanya rellevància donada la situació que va deixar el 28-M amb els pactes PP-Vox. L'altra és la que deixi d'ocupar qui passi a ser portaveu al Congrés. Els principals candidats són tres vicesecretaris amb veterania i confiança de Feijóo: Miguel Tellado (Organització), Esteban González Pons (Institucional) i Carmen Fúnez (Polítiques Socials). Mentre que els dos primers es consideren perfils més durs, la segona manté un perfil més baix i se la considera moderada.

Els mateixos candidats, perseguits pels mitjans de comunicació aquests dies de travesses, neguen saber res sobre el seu futur. "Només Feijóo sap com queda", s'escudava un d'ells. Un altre assegurava que ja té prou feina per estar pendent d'aquestes coses. Tot i aquestes declaracions, fonts del partit admeten que hi ha "nervis" a la formació. És Feijóo qui decideix i els afectats desconeixen quin rol tindran. Les mateixes fonts expliquen que s'aniran comunicant progressivament els canvis, que un comitè executiu que se celebrarà dijous de la setmana que ve, haurà de ratificar.

Des de l'equip de Feijóo els justifiquen perquè va heretar un equip configurat pel seu predecessor, Pablo Casado. Una altra veu del partit ho atribueix al fet que el president popular havia plantejat un equip amb la idea de governar i ara necessita un equip que aguanti en l'oposició i sàpiga jugar les cartes disponibles per posar bastons a les rodes al PSOE.

Quina mena d'oposició prepara?

Els populars asseguren que faran una oposició "implacable". Feijóo fa setmanes que apuja el to i anuncia una batalla per terra, mar i aire encara centrada contra la llei d'amnistia. Aquesta setmana ha centrat l'ofensiva en el Parlament Europeu, però ja ha anunciat que diumenge 3 de desembre tornarà al carrer amb una nova protesta a només 700 metres de la seu socialista del carrer Ferraz. També ha fet més moviments al Senat, on té majoria absoluta i hi exerceix el seu contrapoder. El PP demanarà informes preceptius al CGPJ i al Consell Fiscal abans de tramitar la norma a la cambra alta. És un moviment que recorda a la proposta de reforma del reglament que va registrar Vox per tractar de bloquejar-la.

L'extrema dreta serà un actor clau que marcarà el pas dels populars. Santiago Abascal tracta d'empènyer-los cada dia una mica cap a l'extrem. Els demana assumir riscos i actuar des de la unitat d'acció. Ha arribat a amenaçar de trencar els pactes autonòmics i municipals. La direcció del PP intenta mantenir públicament les distàncies: "Cada partit té la seva estratègia. Per a coses estranyes, per saltar-nos la llei i la institucionalitat, amb nosaltres que no comptin", responia el vicesecretari de Cultura, Borja Sémper, el passat dilluns a la petició d'una reunió entre els dos líders. Si bé el PP ha acabat anant de bracet amb Vox, Feijóo ha evitat la foto amb Abascal a totes les manifestacions.

Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal surten de la concentració a pocs metres de distància sense saludar-se

La foto que no pot evitar, és la del PP aïllat al Congrés al costat de Vox i UPN. "Quan l'independentisme abandoni Sánchez, que no em busqui", va alertar aquest divendres Feijóo, en un acte amb motiu del dia de l'eliminació de la violència contra les dones. "Ara bé, també li dic que per lluitar contra la violència masclista em trobarà sempre", va afegir, fent de nou equilibris entre la imatge de moderació i el pes dels pactes amb Vox.

stats