Ofensiva del PP contra l'amnistia

El PP maniobra al Senat per ajornar dos mesos l'entrada en vigor de l'amnistia

Els populars impulsen un canvi en el reglament que els permeti impedir que la tramitació sigui per la via d'urgència

4 min
Alberto Núñez Feijóo intervenint al Senat.

MadridEn plena fase final de la negociació de la llei d'amnistia entre el PSOE i Junts, un cop tancat l'acord amb ERC, el PP ha engegat una maniobra al Senat per endarrerir-ne l'aplicació. Els populars, que des del 23-J utilitzen la majoria absoluta a la cambra alta com a contrapoder, han registrat aquest dijous una reforma del reglament que pot allargar de 20 dies a dos mesos la tramitació de la norma, que si rep la llum verda del Congrés, haurà de passar també pel Senat abans de ser aprovada definitivament.

Concretament, el PP planteja que la mesa del Senat, on el partit d'Alberto Núñez Feijóo també té majoria, tingui la potestat de decidir si la proposició de llei que arribi de la cambra baixa continua tramitant-se pel procediment d'urgència —que és d'un màxim de 20 dies— o si passa a tramitar-se per la via ordinària —que són fins a dos mesos. El text registrat pels populars ho justifica per la necessitat "d'oferir més oportunitats al rigor i la qualitat de la funció legislativa del Senat" i que els senadors puguin "pal·liar" els "dèficits de documentació i anàlisi tècnica i jurídica, així com de debat públic i de participació social" que el PP creu que tenen les iniciatives que arriben de la cambra baixa pel procediment d'urgència, que escurça els terminis.

En la proposta de reforma del reglament, el PP modifica l'article 133 introduint aquest text: "En les proposicions de llei, la mesa del Senat podrà decidir l'aplicació del procediment d'urgència quan així ho sol·liciti el govern o el Congrés de Diputats, o també actuant d'ofici o a proposta d'un grup parlamentari o de vint-i-cinc senadors". El procediment ordinari fixa un límit de dos mesos en la tramitació i, per tant, l'endarreriment estaria limitat a aquest termini. Cal tenir en compte, però, que el gener és un mes inhàbil al Senat i que això podria allargar encara més els tempos. Amb tot, encara que el PP veti la norma, aquesta tornarà al Congrés, que podrà esquivar-lo en una segona votació.

Fonts del PP han explicat a l'ARA que la presa en consideració de la reforma del reglament del Senat es votarà en el ple del 21 i 22 de novembre, ja que no són a temps d'incloure el punt en el de la setmana que ve. L'aprovació definitiva de la modificació podria arribar a mitjan desembre —hi ha un ple previst els dies 12 i 13—. Les mateixes fonts remarquen que la voluntat és fer-ho el més ràpid possible.

Advertències de Feijóo i Aznar

En un col·loqui a la Universitat Francisco de Vitoria, l'expresident del govern espanyol i exlíder del PP, José María Aznar, ha advertit que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, és un "perill per a la democràcia constitucional espanyola" i ja ha travessat "massa línies vermelles". "Estem en territori de crisi constitucional extraordinàriament greu", ha dit, i ha instat a "actuar". En la mateixa conversa, l'actual president popular, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que el PP "complirà amb el seu deure com a primera força política d'Espanya". Segons Feijóo, l'amnistia és una "aberració democràtica" i és "la humiliació més gran" patida per Espanya "en bona part dels seus segles d'història".

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb l'expresident del govern espanyol José María Aznar en un col·loqui

Crida a la rebel·lió de Page

La proposta de reforma al Senat no és l'únic intent del PP boicotejar l'amnistia. Els populars de Castella-la Manxa han demanat per carta al president de la comunitat, Emiliano García-Page, que demani als diputats socialistes d'aquesta autonomia al Congrés que trenquin la disciplina de vot del partit i votin en contra de la llei. Page va ser l'únic baró socialista que va alçar la veu contra l'amnistia en el comitè federal del PSOE del passat dissabte. "No n'hi ha prou amb dir que estàs en contra: és el moment d'actuar", afirma el PP que defensa que, si Page ho fa, "passarà a la història com el socialista que va impedir que el seu partit contribuís a l'atemptat més gran contra la unitat de la nació". "No et pots quedar impertèrrit davant del que està passant", insisteixen els populars, que apel·len a la llibertat de vot dels parlamentaris per raons de consciència.

Ofensiva de la dreta judicial

La iniciativa del PP se suma a altres maniobres de la dreta judicial. Vuit vocals conservadors del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han forçat un ple extraordinari de l'òrgan de govern dels jutges per rebutjar la llei d'amnistia. Serà dilluns que ve a les 19 hores. El govern espanyol ho ha criticat. En declaracions als mitjans, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha replicat que "ells són els primers que estan incomplint la Constitució". En paral·lel, l'Associació Professional de la Magistratura (APM), conservadora i majoritària a la carrera judicial, ha denunciat en un comunicat que una llei d'amnistia serà "el principi de la fi de la nostra democràcia".

La proposta de Vox per bloquejar l'amnistia

Vox també ha registrat una proposta de reforma del reglament del Senat amb l'objectiu de bloquejar una futura llei d'amnistia. El plantejament de la ultradreta és que la cambra alta pugui suspendre la tramitació d'una proposició de llei —impulsada pels grups parlamentaris— fins que no incorpori els informes preceptius que l'haurien acompanyat si fos un projecte de llei —que són iniciativa del govern espanyol i sí que tenen obligació d'incorporar-los—. El text de Vox, que proposa modificar l'article 104, obre la porta a què només a petició d'un únic senador la presidència de la cambra alta hagi de reclamar els informes i aturar la tramitació de la proposició fins que arribin.

stats