el vendrell 22/01/2016

El Penedès és terra de xatonades populars

El Vendrell obre el 14 de febrer el calendari xatonaire a la comarca del Baix Penedès

2 min
El Penedès és terra  de xatonades populars

El VendrellLa proximitat del Carnaval ha fet que aquest any la Xatonada Popular del Vendrell no se celebri, com és tradició, el primer diumenge de febrer sinó el segon. Per això, la 30a edició de la Xatonada Popular del Vendrell tindrà lloc el 14 de febrer, a partir de les 10.00 hores a la Rambla. Aquest serà el tret de sortida de les xatonades al Baix Penedès. La de la veïna Calafell se celebra el 28 de febrer.

Entre les activitats més destacades d’aquesta festa gastronòmica hi ha el 30è Concurs de Mestres Xatonaires, l’Exhibició de Xatonaires Infantils i el repartiment d’unes 2.000 racions de xató.

Però no serà fins ben arribat al migdia, pels volts de les 14.00 hores, que es coneixerà qui és l’escollit com el millor xatonaire d’aquesta edició. Fins arribar a aquest moment, al llarg de tot el matí a la mateixa Rambla del Vendrell s’haurà pogut assistir a espectacles d’animació, estands relacionats amb el món del xató, la 23a Fira de Productes Alimentaris Naturals i Artesanals, la Trobada d’Intercanvi de Plaques de Cava i diversos tallers adreçats al públic infantil.

El Vendrell és un dels municipis més lligats al xató. Per mantenir la tradició d’aquest plat, durant la setmana anterior es duen a terme cursets infantils i per a adults impartits per professors de l’associació gastronòmica Universitat del Xató de Catalunya.

El xató com a plat típic és present a tota la zona del Penedès històric. D’aquesta manera, des de novembre fins a l’abril municipis com Vilafranca, Vilanova i Sitges s’uneixen al Vendrell i Calafell per fer mostres, xatonades i festivals lligats directament al món del xató.

El xató és un plat tradicional català que s’elabora amb escarola i peix dessalat: bacallà, tonyina i anxoves o seitons. Però el principal secret del xató, el que el fa més atractiu, és la salsa. La salsa del Xató porta ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, sal i oli d’oliva. Aquest és un dels plats més tradicionals, representatius i essencial de les comarques penedesenques.

stats