Meteo 14/07/2018

L'aigua del mar ja arriba a 27 graus a la Costa Daurada i les Illes

Repassem a quina temperatura està a la resta de l'Estat i a les costes atlàntiques europees

Manel Cascante
2 min
Evolució de la temperatura del mar a l'Estartit respecte la mitjana

BarcelonaLa temperatura de l'aigua del mar ha pujat notablement al llarg dels darrers dies i actualment arriba a valors realment elevats arreu, per damunt dels habituals per aquestes dates en conjunt.

La darrera mesura setmanal de l'observador Diego Lázaro, que segueix l'evolució tèrmica de l'aigua superficial a la Barceloneta des de fa més de 10 anys, indica que la capa superficial del mar s'ha escalfat 1,3 ºC respecte d'ara fa una setmana. Actualment està a 25,6 ºC a un metre de profunditat a Barcelona, + 1,4 ºC per damunt de la mitjana dels darrers 11 anys en aquesta època de l'any.

A la Costa Daurada la temperatura encara és més alta. Aquest matí la boia de Ports de l'Estat del port de Tarragona assenyalava 27,1 ºC, i la que hi ha unes milles a mar obert marcava 26,5 ºC.

La temperatura també s'aproxima avui als 26 ºC a les costes valencianes (25,8 ºC al port de València) i volta els 27 ºC a les Illes: la boia de Sa Dragonera (Mallorca) assenyala que la superfície marina en aquell indret està actualment a 27,0 ºC, o a 26,7 ºC a Sa Ràpita.

L'observació de dilluns 9 de juliol facilitada per l'observador Josep Pascual, de l'Estartit, indicava que l'aigua estava a 23,3 ºC, un registre 1,8 graus per damunt la mitjana. Aquest dissabte assenyala 23,1 ºC. Convé recordar que la sèrie de dades de temperatura de l'Estartit és un referent a Catalunya gràcies a la tasca continuada del seu observador, que registra dades a diverses fondàries des de fa més de 40 anys.

L'aigua del mar en altres indrets de la península Ibèrica i d'Europa

Si sou fora o teniu previst gaudir aviat de les platges més llunyanes heu de saber que actualment, i segons les dades de Ports de l'Estat l'aigua superficial del mar està a 21,6 ºC al cap de Gata, a 20 ºC a Màlaga o a 18,1 ºC a Tarifa.

Al nord de Lisboa l'Atlàntic arriba a 20 ºC, però tan sols a 16,1 ºC a Langosteira, a prop de la Corunya. El termòmetre assenyala 20,5 ºC a l'Estaca de Bares. El mar està força més calent al Cantàbric: a prop de Bilbao està entre 23 i 24 ºC.

A les costes atlàntiques franceses la temperatura superficial oscil·la al voltant dels 23 ºC per sota la desembocadura de la Garona. Al sud de la Bretanya assoleix els 21 ºC, i en marca només 17 a les platges del mar del Nord.

Al Bàltic l'aigua enregistra valors clarament més baixos, d'entre 15 i 16 graus de mitjana, i a les platges del sud d'Anglaterra es mou també al voltant dels 15 o 16 ºC.

Finalment, cal destacar que a les Açores la temperatura superficial és de 22 ºC i que a les Canàries es mou entre els 21 i els 22 ºC.

stats