Meteo 20/06/2020

Avui arriba el solstici d'estiu: és el dia més llarg i la nit més curta de l'any

Els delta-Aquàrids i els Perseids seran les pluges d'estels més destacables de l'estació

Oriol Rodríguez
2 min
L'última sortida de sol d'aquesta primavera, des de l'Aldea

BarcelonaAquesta nit, a les 23.44 h, serà el solstici d'estiu. Això vol dir que avui és el dia més llarg i la nit més curta de tot l'any. A Barcelona el sol ha sortit a les 06.17 h i es pondrà a les 21.28 h.

Els horaris, però, no són els mateixos a tot arreu del territori. La Vall d'Aran és la comarca on el sol es pondrà més tard, cap a les 21.38 h, i on hi haurà més hores de claror, 15.20 h. En canvi, a l'altre extrem de Catalunya, al Montsià, hi haurà un quart d'hora menys de sol.

A partir de demà els dies es començaran a escurçar. La sortida del sol s'anirà endarrerint com, de fet, ja fa vora una setmana que està passant. En canvi, l'hora de la posta de sol no es començarà a avançar fins a principis de juliol.

No serà fins al 22 de setembre que el dia i la nit tindran la mateixa durada. Aleshores, concretament a les 15.31 h, serà l'equinocci de tardor.

Calendari astronòmic de l'estiu

Durant els pròxims tres mesos hi ha diversos esdeveniments astronòmics que de ben segur captaran l'atenció. Per començar, d'aquí un parell de setmanes, el dia 5 de juliol, hi haurà la primera lluna plena de l'estiu. Justament aquell dia hi haurà un eclipsi penombral entre les 5 de la matinada i les 8 del matí. Les altres dues llunes plenes seran els dies 3 d'agost i 2 de setembre.

D'altra banda, entre els dies 12 de juliol i 19 d'agost es produirà la pluja d'estels delta-Aquàrids, que assolirà el seu màxim el 27 de juliol cap a les nou del vespre. S'esperen uns 20 meteors per hora.

Ara bé, l'esdeveniment estrella seran les Llàgrimes de Sant Llorenç (els Perseids), que començarà el 17 de juliol i s'allargarà fins al 24 d'agost. El màxim serà de 100 a 110 meteors per hora el dia 12 d'agost cap a les 13 h, de manera que per gaudir-ne caldrà estar atents al cel la nit anterior i posterior.

stats