Meteo 20/03/2019

La d'avui serà l'última superlluna del 2019

La lluna plena d'aquesta nit també serà més grossa del normal

Miquel Bernis
1 min
La lluna ja gairebé plena aquesta nit des de Manlleu / CARME MOLIST

BarcelonaAquest vespre començarà oficialment la primavera i també hi haurà la primera lluna plena de l'estació. Quan faltin tres minuts per a tres quarts de tres de la matinada d'aquest dijous, la lluna serà completa, i per tant aquesta nit serà la nit amb la lluna més plena d'aquest mes de març. Sortirà cap a dos quarts de set i es pondrà demà cap a dos quarts de vuit del matí.

La lluna plena d'avui tancarà una sèrie de tres llunes que han coincidit amb el perigeu, i que per tant han sigut més grosses del normal. El perigeu és el punt cíclic en què la lluna i la Terra s'acosten fins a 50.000 quilòmetres respecte a l'apogeu, el punt de màxima distància. Quan el perigeu i la lluna plena es produeixen a prop en el temps això fa que la lluna plena es pugui veure un 30% més brillant i fins a un 14% més grossa.

En aquesta ocasió entre el perigeu i la lluna hi haurà hagut unes 30 hores de diferència, més que al febrer, en què els dos fenòmens van estar separats per només 6 hores. La lluna plena d'avui, per tant, serà més grossa del normal, però no serà la més grossa de l'any. No hi haurà cap més coincidència entre el perigeu i la lluna plena aquest any La pròxima superlluna serà la del març del 2020. Aquest 2019 sí que hi haurà una lluna plena que coincidirà amb l'apogeu, i per tant serà més petita del normal: serà la de l'agost.

stats