Meteo 14/10/2017

Bona temperatura de l'aigua del mar per acomiadar-se de la temporada de bany

L'aigua del mar s'ha refredat només a la Costa Brava. Cap al sud manté valors força més òptims

Manel Cascante
2 min
La platja del Bogatell (Barcelona), ahir

Fort descens de la temperatura superficial al nord de la Costa Brava

Els qui aquests dies hagin decidit acomiadar la temporada de bany a les platges de la Costa Brava deuen haver comprovat, segurament, que l'aigua del mar no és tan càlida com es deia ara fa un dies.

El cert és que l'octubre va començar amb una temperatura molt més elevada en aquest sector del litoral català. El dia 3 d'octubre l'observador de l'Estartit Josep Pasqual va anotar una temperatura de 23 ºC, un valor que no s'havia mesurat mai entrada la tardor, 3,3 graus més elevat del que sol ser habitual en aquesta època de l'any. Aquests 23 ºC equivalien, de fet, el valor màxim que s'acostuma a assolir a l'Estartit en un any normal, una temperatura que se sol donar a la part central de l'agost.

La mesura d'aquesta setmana, però, ha estar notablement més baixa. L'última temperatura superficial anotada per Pasqual va ser de només de 18,7 ºC aquest dimecres, un registre de tres dècimes per sota la mitjana dels últims 40 anys per a aquestes dates.

L'observador de l'Estartit atribueix aquest brusc descens de la temperatura superficial, probablement, a la tramuntana d'ara fa uns dies i també als corrents marins.

Evolució de la Tª superficial del mar respecte la mitjana a l'Estartit fins a principis d'octubre

Temperatura molt més òptima al litoral central i al sud

Acomiadar-se de la temporada de bany a la costa barcelonina o a les platges del sud del país és segurament una opció força més apte per als més fredolics. L'aigua del mar està aquest cap de setmana a 22,9 ºC a la Barceloneta segons la mesura de l'observador Diego Lázaro, set dècimes per sobre del que seria habitual segons la mitjana.

Segons la xarxa de boies de Ports de l'Estat, l'aigua superficial del mar aquest dissabte està a 23,3 ºC al port de Tarragona, a 23,3 ºC a sa Dragonera (Mallorca) i 23,7 ºC a sa Ràpita (Mallorca). Al port de València la temperatura és de 25,9 ºC, un valor extraordinàriament elevat per a aquesta època de l'any.

Els núvols mig taparan el cel al llarg del cap de setmana però no evitaran que es mantingui força càlid arran de mar, on les màximes es mouran entre els 23 i els 25 ºC.

Un any de rècords

Els 23 ºC de principis d'octubre a l'Estartit no suposen el primer rècord de temperatura del mar de l'any, ja que després de la calorada prematura del juny la temperatura de l'aigua també va arribar a 24,5 ºC, un valor que no s'havia mesurat mai abans del juliol. De fet, la temperatura del mar s'ha mantingut per sobre de la mitjana durant gairebé tot l'any amb només una clara excepció: la part central de l'agost. La tramuntana de la primera part de l'agost va fer que l'aigua es refredés clarament precisament quan sol ser més calenta.

La sèrie de dades de la temperatura del mar de l'enginyer agrícola i apassionat de la meteorologia Josep Pascual és la de referència a Catalunya, gràcies a la seva tasca continuada de més de 40 anys recollint dades a l'Estartit.

stats