Meteo 18/04/2018

El cabal de l'Ebre segueix creixent a Tortosa

Imatges de satèl·lit mostren com el riu aporta ara gran quantitat de sediments al mar

Miquel Bernis
1 min
El sediments aportats per l'Ebre es veuen clarament a vista de satèl·lit / NASA

BarcelonaLa crescuda del riu Ebre encara ressona al tram més baix del seu curs. Aquesta matinada el cabal del riu a Tortosa ha arribat a superar els 1.900 m3/s, després que ahir la gran quantitat d'aigua que arribava als pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix obligués a obrir el flux de sortida d'aigua d'aquests pantans. A hores d'ara el nivell del riu és de 5,7 metres.

Al tram baix del curs del riu el cabal s'ha mantingut per sobre dels 1.700 m3/s des de divendres, un fet que provoca que el riu estigui aportant aquests dies gran quantitat de sediments al mar, uns sediments en els quals els basa la persistència del delta de l'Ebre. Les imatges del satèl·lit Terra d'aquest dimarts continuen mostrant aquesta gran taca marronosa al mar, indicador de la riuada i de l'aportació de sediments del riu.

El riu és ben viu a hores d'ara, però ha passat per fases de molt poca activitat durant els últims dotze mesos. El gràfic de l'evolució del cabal de l'Ebre a Tortosa durant l'últim any mostra que des del mes de juny fins al gener el riu ha estat molt tocat, amb un cabal que a Tortosa no passava dels 100 m3/s en molts moments. Durant bona part del últims dotze mesos el riu ha portat al voltant d'una vintena part de l'aigua que arrossega ara. La sequera dels últims anys ha situat el cabal del riu en alguns moments fins i tot per sota del mínim fixat de 80 m3/s.

Evolució del cabal de l'Ebre a Tortosa durant l'últim any / CHEBRO
stats