Meteo 08/08/2019

La méteo en 1 minut: més de 40 ºC a Ponent i a l’interior del País Valencià

El pic de calor que hi haurà aquest divendres farà pujar les temperatures per sobre dels 40 ºC en punts de les comarques de Ponent i a l’interior del País Valencià

Oriol Rodríguez
3 min

BarcelonaEls xàfecs d'ahir a la tarda van ajudar a refrescar una mica l'ambient allà on va ploure. És el cas, per exemple, de la Pobla de Segur. En aquest punt la temperatura va baixar dels 29 ºC als 19 ºC en només mitja hora. Fora de les zones afectades per les precipitacions, el termòmetre també ha reculat, tot i que de manera molt menys marcada. En conjunt, avui a primera hora del matí hi havia entre 1 i 4 graus menys que fa tot just 24 hores.

Però tot això s'ha acabat. Avui mateix ja es notarà un nou augment de les temperatures fruit de l'arribada d'una nova massa d'aire càlid. A primera hora de la tarda s'arribarà a valors de 28 ºC a 33 ºC al Pirineu i al litoral, i de 32 ºC a 37 ºC a la resta.

Amb tot, el cel es mantindrà serè a gairebé tot arreu. A la tarda creixeran algunes nuvolades en zones de muntanya, sobretot al Pirineu, que de manera molt local podrien arribar a deixar quatre gotes mal comptades o algun ruixat curt. Ben poca cosa.

Demà, a la massa d'aire càlid i al cel serè s'hi sumarà el vent de ponent i de garbí, que bufarà a les comarques de Lleida, a les de Girona i en bona part del País Valencià. Aquest vent, que és sec i reescalfat i que bufarà amb cops de més de 40 o 50 km/h a la Costa Brava, serà el responsable de fer disparar les temperatures.

Pressió atmosfèrica i vent previstos per demà al migdia

La màxima arribarà a fregar o a superar lleugerament els 40 ºC a punts del Pla de Lleida. En general, però, se situarà entre 28 ºC i 33 ºC al sud de la Costa Brava i al litoral central i sud; entre 30 ºC i 35 ºC al Pirineu; entre 35 ºC i 40 ºC a Ponent, a la vall de l'Ebre, a la Conca de Tremp, al Pla de Bages, al prelitoral nord, a l'Empordà i a la Garrotxa, i entre 32 ºC i 37 ºC a la resta. En aquest sentit, hi ha vigent un avís del Servei Meteorològic de Catalunya per tot l'interior, i en especial les comarques de la Terra Alta, el Segrià, el Pla d'Urgell, l'Anoia, el Bages i l'Alt Empordà.

En el cas del País Valencià s'arribarà a valors màxims en punts de l'interior de fins a 42 ºC o 43 ºC. A la línia de la costa la marinada podria frenar l'ascens del termòmetre, però serà ben bé una batalla de vents. Si en algun moment guanya el ponent, com sembla que pot acabar passant fins a primera hora de la tarda, a la mateixa ciutat de València es podria arribar als 40 ºC o 41 ºC. En aquest sentit, no tots els models es posen d'acord.

Temperatura màxima prevista per demà

La durada d'aquest episodi de calor serà ben curta, de només un sol dia. Dissabte el vent virarà a llevant i això farà baixar les temperatures arreu, però sobretot a l'interior. Per tant, durant el cap de setmana farà calor i xafogor, però ni de bon tros tanta com divendres. Tot sembla indicar que diumenge arribarà un nou canvi de temps que farà augmentar els núvols i deixarà alguns ruixats, amb una posterior davallada del termòmetre.

stats