Meteo 04/09/2019

L'huracà 'Dorian' deixa almenys 7 morts a les Bahames

El cicló, que ha reduït la seva força a nivell 2, es dirigeix cap a la costa est dels EUA

Miquel Bernis / Ara
3 min
L'ull de l'huracà

BarcelonaAlmenys set persones han mort a les Bahames després del pas de l’huracà 'Dorian' per l’arxipèlag. El primer ministre de les Bahames, Hubert Minnis, ha fet aquest nou balanç de les víctimes mortals -que ha advertit que augmentaran en les pròximes hores- i ha informat d’una vintena de ferits a les illes Abaco que han sigut traslladats a la zona de la capital, Nassau. El primer ministre ha subratllat que les illes estan completament inundades, inclòs l’aeroport. “Estem enmig d’un de les crisis més grans de la història de les Bahames”, ha lamentat.

Després de sacsejar les illes Bahames, l’huracà 'Dorian' continua el seu camí cap a la costa est dels Estats Units, on s’ha ordenat l’evacuació d’un milió de persones i s’ha decretat l’estat d’emergència als estats de Geòrgia i les dues Carolines, com ja s’havia fet prèviament amb Florida. Tot i que l’huracà ha reduït la seva força de 5, la màxima, a 2, els experts temen que el seu potencial devastador encara es mantingui durant els pròxims dies.

A l’arxipèlag de les Bahames l’huracà va arribar diumenge a vents sostinguts de fins a 300 km/h i, com que ha alentit la marxa, els seus efectes es noten durant més temps i, per tant, augmenta la seva capacitat destructora. La Creu Roja va informar que té constància de 13.000 habitatges destrossats i les fotografies dels internautes de la zona mostren cases inundades, arbres arrencats d’arrel i cotxes destrossats per la força del vent. Un panorama desolador. En algunes àrees de l’illa, els residents es van quedar sense servei d’aigua potable.

De fet, des que es recullen dades només hi ha registres d’un altre huracà que hagi arribat a tocar terra amb tanta potència. Es tracta de l’anomenat Labor Day, que va afectar Florida l’any 1935. Per tant, l’huracà 'Dorian' ha tocat terra amb més força que històriques borrasques tropicals com el 'Katrina' (2005), el 'Mitch' (1998) o els més recents 'Irma' i 'Maria' (2017). L’únic huracà de categoria 5 que havia afectat les Bahames fins ara va ser l’ Andrew, que va devastar l’illa Eleuthera el 1992.

Cap a Florida

Segons el creador de la plataforma Weather Underground i expert en huracans, Jeff Masters, l’alentiment de la marxa del 'Dorian' fa més probable el seu gir cap a l’Atlàntic, però al mateix temps això farà que els efectes del fort vent, la pluja i la pujada del nivell del mar s’estenguin més quilòmetres.

La trajectòria més probable de l’huracà de cara als pròxims dies apunta a un gir de gairebé 180 graus que probablement evitarà que l’impacte sigui directe i devastador també a l’estat de Florida. Tot i això, els avisos d’huracà s’han activat també en aquest estat nord-americà, on s’estan evacuant diversos comtats de la costa est de la regió perquè no s’ha descartat que el 'Dorian' passi “molt a prop” del litoral, on hi ha centenars de milers de cases. Malgrat els signes de debilitat, la borrasca pot mantenir ratxes de vent de 240 km/h i el consegüent augment del nivell de mar, que provocarien grans inundacions.

L'únic huracà de categoria 5 que havia afectat les Bahames fins ara va ser l''Andrew', que va devastar l'illa Eleuthera el 1992. L'huracà que ha afectat més recentment les Bahames va ser l''Irma', que va arribar a l'arxipèlag com un potent huracà de categoria 4 el setembre del 2017.

L'huracà 'Dorian' ja ha acumulat més energia ciclònica que les temporades d'huracans senceres del 1977 i del 1983, segons ha publicat a Twitter l'expert Philip Klotzbach.

stats