Meteo 11/09/2018

Els Estats Units evacuen 1,5 milions de persones pel risc d'un huracà

El 'Florence' podria provocar inundacions similars a les del 'Harvey' l'agost de l'any passat

Miquel Bernis
3 min
Dos homes protegint els aparadors de vidre d'una botiga davant de l'arribada de 'Florence', a Carolina del Sud

BarcelonaMés d'un milió i mig de residents a la costa sud-oest dels Estats Units estan en alerta i han rebut l'ordre de deixar casa seva davant el perill que suposa l'arribada de l'huracà 'Florence', que les autoritats auguren que causarà estralls quan toqui les poblacions dels estats de les dues Carolines i Virgínia. Les previsions apunten que el tifó, actualment en categoria 4 i que sobrevola les Bermudes, arribarà a la costa nord-americana entre dijous i divendres, amb fortes pluges i vents de més de 220 quilòmetres per hora. El president Donald Trump ja ha signat l'ordre que declara la regió zona d'emergència per avançar les partides econòmiques amb què s'haurà de fer front a les despeses extres que causarà.

Mapa amb els tres huracans que arribaran a la costa oest nord-americana a finals de setmana

El final de l'estiu marca habitualment el punt àlgid de les temporades d'huracans i de tifons a l'Atlàntic i al Pacífic. A banda del 'Florence', el tifó 'Mangkhut' també suposa una amenaça però en total són fins a set les borrasques tropicals que conviuen a l'hemisferi nord, una situació molt poc habitual.

Els experts destaquen sobretot dos perills que pot suposar aquest gran huracà: el primer és la gran quantitat de precipitació que es podria acumular en aquestes regions i també a Virgínia. Una zona d'altes pressions ubicada al centre dels Estats Units podria provocar un bloqueig just quan l'huracà toqui terra, cosa que ocasionaria una situació de pluges molt abundants i sostingudes que podria durar fins a quatre dies. Segons l'excaçador d'huracans de la NOAA Jeff Masters, aquest podria ser el “'Harvey' de la Costa Est”, amb acumulacions de pluja que podrien superar les 20 polzades, és a dir, els 500 o fins i tot els 600 mm. Cal recordar que entre 500 i 600 mm és més o menys tot el que ha plogut en aquest any plujós fins ara a Barcelona.

L'huracà 'Florence' vist des de l'Estació Espacial Internacional / @Space_Station

L'altre factor que preocupa és la pujada del nivell del mar i les acumulacions d'aigua. Algunes estimacions fan pensar en una pujada del nivell del mar de fins a sis metres a causa de la baixada de pressió, una situació que deixaria inundades extenses regions d'una àrea que té moltes zones baixes.

"Mai hem protegit les finestres de casa però per al 'Florence' sí", explica per telèfon a l'agència Reuters Tom Pahl, 66, des de l'illa d'Ocracoke, a Carolina del Nord, una de les àrees sota més risc. No obstant, aquest veí ha explicat que no pensa deixar l'illa, on només es pot arribar a través del ferri i per aire, dos serveis que quedaran cancel·lats per l'avís de riscos dels vents huracanats. A les Hatteras, el Jones, de 68 anys, estava fent les maletes per agafar la carretereta que uneix els illots amb el continent. "No penso quedar-me per l'huracà. He tingut prou emocions en la meva vida", subratlla.

El 'Mangkhut', camí de les Filipines i Hong Kong

L'altra gran borrasca tropical activa a hores d'ara és el tifó 'Mangkhut', ubicat al Pacífic. Es tracta d'un tifó de categoria 4 amb perspectives que sigui de nivell 5 en un termini de 24 hores. Es tracta, per tant, d'una borrasca encara més violenta, amb vents associats sostinguts que demà podrien arribar als 270 km/h.

La seva trajectòria prevista cap a l'est fa pensar que de cara a divendres passarà entre les Filipines i Taiwan, sense tocar terra en cap d'aquestes dues regions. Després podria afectar amb molta violència la costa est de la Xina i molt en especial Hong Kong, on podria arribar encara amb categoria 3. Aquest últim escenari és més incert i no es donaria fins d'aquí cinc dies com a mínim.

Hi ha cinc borrasques tropicals més actives, algunes de les quals poden suposar també una amenaça, la més pròxima a Europa és l'huracà 'Helene', que es va formar prop de Cap Verd i que podria fer la volta a l'Atlàntic per acabar afectant encara amb certa força les Açores. La tempesta tropical 'Isaac' s'encamina cap a les Antilles i el Carib, i l''Olivia' afectarà Hawaii demà. El 'Paul' ronda pel Pacífic est amb menys força i sense ser una amenaça clara.

stats