Meteo 01/02/2016

Com serà el febrer?: la candelera riu, però els mapes del temps fan mala cara

Els pronòstics de tendències de l'agència nord-americana NOAA no conviden a l'optimisme de cara al mes que comença

Miquel Bernis
2 min
Anomalia de precipitacions prevista per aquest febrer. NOAA

BarcelonaEl gener ha tornat a batre uns quants rècords de temperatura i de manca de pluges, però la qüestió ara és saber si això s'allargarà gaire més. Avui és 2 de febrer, dia de la Candelera i punt de referència segons la tradició per saber si l'hivern va per llarg o no. Els americans ho consulten a la famosa marmota Phil, i aquí la tradició mana que si el dia de la Candelera és clar, l'hivern s'allarga, i si no és el cas durarà poc més. Tot fa pensar que avui serà un dia una mica més enterbolit que ahir, però segurament podrem convenir que la Candelera estarà més a prop de riure que no de plorar. Segons la tradició, doncs, l'hivern encara ens prepara sorpreses.

Els mapes de tendències de l'agència nord-americana NOAA no conviden tant a l'optimisme, les últimes sortides dels seus models de pronòstic a llarg termini aventuren que el febrer continuarà la tendència de temps dels últims mesos, és a dir, pluges per sota de la mitjana al Mediterrani, sobretot al sud de la península Ibèrica, i per contra pluges molt per sobre del normal en països com el Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos. Cal destacar que fins ara els models de la NOAA han estat anunciant molt bé l'absència de pluges i les altes temperatures d'aquest hivern.

En el terreny de les temperatures tampoc s'espera que canviïn les coses, a tot el continent s'hi entreveu un febrer amb temperatures per sobre de la normalitat, i tot i que el pronòstic destaca sobretot l'est d'Europa com la regió on els termòmetres marcaran valors més alts comparant-los amb la normalitat de l'època, al Mediterrani l'anomalia positiva també s'hi dibuixa clara.

stats