Meteo 02/06/2018

Fenòmens astronòmics que no us podeu perdre aquest juny

Aquest mes tindrem les primeres pluges d'estels i arribarem al solstici d'estiu

Marc Gassó
2 min
La lluna ahir, vista des de la plana de Vic. / CARME MOLIST

La lluna de juny

Actualment la Lluna està en fase minvant. Aquesta nit, quan surti a les 00.20, encara en podrem contemplar el 90% del diàmetre il·luminat. La lluna estarà en quart minvant el dia 6 de juny, el dia 13 hi haurà lluna nova i el 21 estarà en quart creixent. La pròxima lluna totalment plena la podrem veure el dia 28 de juny a les 06.53 h.

Anem cap al solstici

Des de finals de març que tenim més hores de llum que no pas de foscor, i l'allargament del dia ja és ben apreciable al vespre. Aquest dissabte el sol es pondrà a les 21.17 i serà nit fosca ja gairebé a les 10 del vespre. El solstici d'estiuel dia més llarg de l'any arribarà el pròxim 21 de juny, quan el dia durarà 15 hores i 11 minuts. El sol sortirà a les 06.18 i es pondrà a les 21.29.

El cel del mes de juny

Hi ha diversos esdeveniments astronòmics aquest mes que són fàcils de veure a ull nu.

Aquest mateix diumenge i fins dilluns, si el cel ens ho permet, es podrà observar una pluja menor, la de zeta Perseids, amb uns 20 meteors per hora.

Una setmana després, el diumenge 10 de juny, es produirà el màxim de les Ariètides, una pluja d'estrelles l'activitat podria arribar fins als 74 meteors per hora. Segons la NASA, els bòlids podrien creuar el cel a velocitats properes als 39 quilòmetres per segon. La seva observació, però, resulta molt difícil, ja que l'activitat es dona principalment a l'alba, de manera que la llum del Sol impedeix una bona visibilitat.

Quan comenci l'estiu també gaudirem d'una altra pluja d'estrelles, les Boòtides, que procedeixen del cometa 7P / Pons-Winnecke. La seva denominació fa referència al lloc del qual semblen procedir, la constel·lació Bootes. El seu màxim, segons l'Observatori Astronòmic Nacional, serà el pròxim 27 de juny, tot i que la taxa de meteors que podran observar-se serà variable. Aquestes tres pluges d'estrelles al juny seran l'aperitiu abans no arribin els meteors més esperats de l'any: els Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç, que, com sempre, arribaran a l'agost.

stats