Meteo 10/02/2022

La Generalitat invertirà 5,7 milions d'euros per modernitzar els radars del temps

Les millores faran possible preparar sistemes d’alerta a molt curt termini

1 min
Imatge del radar del Meteocat a les cinc de la tarda

BarcelonaEl Govern invertirà 5,7 milions d'euros en tres anys per modernitzar la xarxa de radars del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Ho ha anunciat aquest matí la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, en una visita a l'SMC, la primera des que Sarai Sarroca va substituir Eliseu Vilaclara com a directora del Meteocat, fa poques setmanes.

La inversió se centrarà en canviar els tipus d'emissors que fan servir els radars, que, si bé eren molt habituals fa vint o trenta anys, ara segons l'SMC han quedat desfasats. Les millores permetran millorar la potència de les antenes, de manera que sigui més fàcil discriminar si el que cau és pluja, neu o pedra. També permetran detectar millor els episodis de pluja intensa. Un dels objectius de millora dels radars és poder fer possibles sistemes d’alerta a molt curt termini.

La inversió es dividirà en tres anys i els diners sortiran del fons climàtic provinent de l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica. Actualment, el Servei Meteorològic disposa de quatre radars meteorològics situats a Vallirana, al puig d'Arques de les Gavarres, a la Panadella i a la serra de Tivissa-Llebaria, tots instal·lats entre el 1996 i el 2008.

Un radar meteorològic consisteix en una antena que emet tot un seguit d'ones electromagnètiques que, quan xoquen amb la pluja o la neu, reboten i tornen al radar. Segons la quantitat d'ones que tornen, i des d'on provenen, es pot determinar on plou i, encara més important, si la pluja és més intensa o menys. És, per tant, una eina per saber el temps actual i per fer previsions a molt curt termini.

stats