Meteo 14/02/2016

Les glaçades dels pròxims dies podrien perjudicar els fruiters de l'interior i Ponent

Els ametllers, albercoquers i les varietats primerenques de préssec en són els més amenaçats, ja que la bonança d'aquest hivern n'ha avançat la floració

Manel Cascante
2 min
La floració avançada podria perjudicar els fruiters de l'interior. MANEL C.

BarcelonaUn canvi de temps com el que ens ha començat a afectar avui, i que s'allargarà bona part de la setmana que demà encetarem, no hauria de ser notícia en un hivern 'normal', però en un context d'excepcionalitat tèrmica i pluviomètrica com el que hem viscut enguany, fa que n'haguem d'estar especialment pendents.

Els fruiters enguany van despistats, i en alguns casos s'han avançat força respecte d'altres anys. Els ametllers ja fa moltes setmanes que van iniciar la floració en algunes zones del país. A mitjan gener ho van fer a les àrees més altes de les comarques interiors i de Ponent, i actualment aproximadament el 70% dels exemplars ja han florit a les principals zones productores d'ametlla de les comarques de Lleida i Tarragona. Les varietats de floració tardana encara no han tret flor, tot i que és ja imminent.

Cal recordar que amb temperatures de 2 o 3 graus sota zero durant 3 o 4 hores seguides n'hi ha prou per matar la flor de l'ametller quan està al 80% d'obertura.

Les glaçades negres, sense rosada, previstes per a la setmana vinent podrien causar danys irreparables a la futura collita d'ametlles. A banda dels ametllers, en Sisco Esquerda, responsable de fruita seca de JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) recorda que "els albercoquers ja han florit a les zones fruiteres i que els presseguers primerencs en una setmana floriran al Baix Segre. Els del nord del Segrià i la Noguera van una mica més endarrerits, però totes les varietats estaran amenaçades per futures gelades".

Els darrers mapes apunten que les nits i matinades més gèlides, i amb més risc de glaçada a les zones productores de fruita, seran les de dimarts i dimecres a causa de la pèrdua de força del vent i del predomini del cel clar, que afavoriran el desplomament de l'aire fred a les fondalades.

Dimarts, el vent no acabarà d'encalmar del tot a la vall de l'Ebre, un fet que podria evitar o atenuar les temperatures sota zero en alguns sectors. La nit i matinada de dimecres, en canvi, tot apunta que el vent encalmarà i que les glaçades podran ser moderades a les zones altes de l'interior, amb registres mínims compresos entre el -2 i -6 ºC. Al pla de Lleida o a la vall de l'Ebre s'entreveuen temperatures d'entre 0 i -4 ºC.

Les temperatures negatives en hores nocturnes a l'interior s'allargaran fins al cap de setmana.

stats