Temps per Setmana Santa
Meteo 27/03/2024

Més pluja els dies clau de Setmana Santa: on i quan plourà?

El front més actiu arribarà el cap de setmana amb una baixada de temperatures

3 min
El temps es mantindrà mogut el tram final de la Setmana Santa.

BarcelonaFeia temps que no teníem una Setmana Santa tan moguda meteorològicament parlant: va començar amb pluges i un clar descens de les temperatures i tot indica que l'acabarem de la mateixa manera. Aniran creuant fronts cada dia, que mantindran la situació inestable i amb una mica de tot: sol, núvols i pluges. Però serà el cap de setmana, els dies en què més gent és de vacances, quan arribarà el canvi més destacat, amb precipitacions que poden ser més extenses.

Dijous i divendres: una mica de tot

El pas de fronts atlàntics mantindrà el temps ben canviant. El sol s'anirà combinant amb bandes de núvols que circularan d'oest a est. La calma s'imposarà com més a prop estiguem de la costa i al nord-est del país, mentre que a l'oest cauran algunes precipitacions. En aquest sentit, plourà tant a la cara sud del Pirineu com al Prepirineu de Lleida, on s'aniran acumulant litres. La cota de neu es mourà entre els 1.600 i els 2.200 metres, tot i que puntualment s'ubicarà per sota. Els ruixats també arribaran a Ponent i a la resta del Pirineu, sense descartar alguna gotellada passatgera a la resta del país. Ara bé, seran poca cosa en conjunt. Divendres Sant també arribarien alguns xàfecs a l'interior del País Valencià.

Les temperatures pujaran cada dia una mica més fins a situar-se en màximes d'entre 15 i 20 °C, localment més altes al sud. Per tant, l'ambient serà més suau al migdia i hi haurà menys fred al matí. Caldrà parar atenció amb el vent de ponent i garbí, que continuarà bufant amb força sobretot en zones elevades i a prop de la costa, on es desencadenarà un temporal marítim. De fet, no seran dies gens recomanables per fer activitats al mar o apropar-se a l'aigua des de la platja. Però tampoc als cims de les muntanyes, sobretot al Pirineu i al Prepirineu, ja que les ratxes de vent seran fortes o molt fortes.

Cap de setmana: nou canvi de temps

L'arribada d'un front actiu i fred provocarà un nou canvi de temps més destacat. La inestabilitat anirà a més i pot arribar a ploure a tot arreu. Amb els mapes actuals, dissabte el cel s'anirà carregant amb els primers ruixats a l'espera de pluges més generalitzades per Diumenge de Pasqua.

Entre el vespre de dissabte i el diumenge les precipitacions podrien escombrar tot el territori. Les més abundants es localitzarien a la cara sud del Pirineu i del Prepirineu, així com en més punts de la meitat nord de Catalunya. També arribaran alguns ruixats al País Valencià i a les Balears. El vent es reforçarà. Tampoc no es descarten algunes tronades locals, intenses i acompanyades de calamarsa. Les temperatures tornaran a baixar amb ambient fresc i la cota de neu tornarà a caure per sota dels 1.500 metres.

Per tant, si la idea és passar els festius al Pirineu, caldrà fer-ho ben equipats i preparats. Són dies de molta mobilitat a les carreteres, així que s'haurà de conduir amb precaució per tot el país en cas que agafi la pluja, especialment els motoristes.

Al Pirineu i al Prepirineu es poden acumular entre 30 i 60 l/m² que se sumaran als ja caiguts aquests últims dies. Les quantitats seran més minses a la resta del país. Això és una gran notícia, ja que es mantindria la lleu però constant pujada dels pantans de les conques internes, que ja freguen el 16%. De fet, en el cas del sistema Ter-Llobregat ja se supera aquesta xifra per dècimes.

Dilluns de Pasqua: més calma

Sembla que el temps serà més tranquil l'últim dia de Setmana Santa. Tot i que hi haurà restes de vent i alguns ruixats, la calma dominarà amb vent moderat de ponent i temperatures més altes. Això no obstant, la situació meteorològica es mantindrà moguda al llarg de la setmana que ve.

stats