Meteo 04/12/2018

Un fil de Lluna i Venus molt brillant

El segon planeta del Sistema Solar és l'element més brillant al cel després de la Lluna i el Sol

Miquel Bernis
2 min
Venus i la Lluna, de bracet aquesta matinada de dimarts / EMILI VILAMALA

BarcelonaTant ahir com avui Venus i la Lluna s'han vist de bracet al cel de matinada. Diversos observadors hi han parat atenció i n'han fet fotografies, de les quals n'hem compartit algunes a sobre d'aquest paràgraf. De fet, si sortiu de casa d'hora abans que surti el Sol des de fa dies probablement us haureu adonat que hi ha un punt especialment brillant al cel, força baix a l'horitzó entre l'est i el sud. És el planeta Venus, que es torna a veure molt brillant.

Venus és el tercer element més brillant que podem veure al cel, després del Sol i la Lluna, i aquests dies és en un dels moments de l'any en què el veiem més clarament al cel. Curiosament el moment en què veiem Venus brillant més al cel no és quan veiem el planeta al complet, sinó quan per a nosaltres està creixent: tot i que a simple vista no es pugui veure, la llum que ens arriba de Venus aquests dies és la que reflecteix menys de la meitat del seu disc. Venus és més a prop en altres moments de l'any, però com que es troba entre el Sol i la Terra, quan ens hi acostem més la llum del Sol només li arriba pel costat que no veiem de Venus, i per tant desapareix de la nostra visió.

Que Venus sigui el tercer element més brillant al cel també es deu a un altre factor clau: el seu albedo. L'albedo és la capacitat que tenen les superfícies d'absorbir o reflectir la llum segons el seu color. La neu té un albedo molt alt, de manera que de la llum que li arriba se'n queda molt poca i en reflecteix la majoria. Els colors foscos, en canvi, absorbeixen molta llum. Venus reflecteix gairebé el 70% de la llum que li arriba, mentre que la Lluna, per exemple, només en reflecteix al voltant d'un 10%. El fet que Venus faci rebotar més llum és perquè la seva atmosfera està composta per gotetes d'àcid sulfúric i cristalls que fan aquesta funció.

Els pròxims dies la Lluna continuarà minvant i ja no serà al costat de Venus, però el planeta sí que es continuarà veient molt brillant de matinada.

stats