Meteo 08/12/2017

A partir d'aquest divendres ja no s'escurçaran més les tardes

Demà dissabte el sol es pondrà a la mateixa hora que avui però diumenge ho farà dos segons més tard

Manel Cascante
2 min
Posta de sol de dijous des de St. Quintí de Mediona

BarcelonaAquells a qui no els agradi que el sol marxi cada dia més d'hora a la tarda ja no hauran de patir més a partir d'avui. Aquest divendres el sol es pondrà exactament a les 17 hores 23 minuts i 10 segons a la posició de Barcelona. La posta de sol dissabte 9 es produirà a la mateixa hora, però diumenge 10 ja ho farà dos segons més tard: concretament a les 17 hores 23 minuts i 12 segons.

L'hora de la posta varia alguns segons -o minuts- en funció de l' indret de Catalunya en el qual ens trobem, però arreu del territori el dia es començarà a allargar a la tarda -molt lleugerament- a partir de diumenge.

El que sí que es continuarà escurçant de forma neta és la duració de les hores de llum fins al dia del solstici d'hivern, enguany el 21 de desembre. Aquest divendres tindrem 9 hores i 16 minuts de llum solar, però el dia que entri l'hivern astronòmic hi haurà 9 hores i 11 minuts entre la sortida i la posta. Aquell dia el sol es pondrà a les 17.26 h a Barcelona, tres minuts més tard que avui.

Les tardes ja no s'escurçaran més a partir d'ara, però el matins -al revés del que passarà a les tardes- continuaran perdent alguns minuts fins a principis de gener, concretament fins al 3 de gener. El dia 5 el sol ja sortirà un segons més d'hora que els dos dies precedents.

Convé no oblidar, per tant, que el dia s'escurçarà de forma neta només fins al dia del solstici d'hivern tot i que els matins encara s'escurcin fins al gener. El 5 de gener, a tall d'exemple, ja tindrem 9 hores i 18 minuts de llum solar: set minuts més que el 21 de desembre.

"Per Santa Llúcia, un pas de puça"

La cultura popular sol recollir aquests aspectes relatius a l'allargament, o l'escurçament, del dia en forma de nombrosos refranys.

El de "Per Santa Llúcia, un pas de puça" podria fer referència a l'allargament de les tardes d'aquella jornada, el 13 de desembre, malgrat que també podria tenir una explicació relacionada amb l'antic calendari julià, que va arribar a acumular un cert desfasament que feia que, al segle XVI, els solsticis i els equinoccis esdevinguessin uns 10 dies abans del que correspondria.

stats