Meteo 12/12/2019

Perill molt alt per vent de cara a demà

El Meteocat alerta de possibles ratxes de més de 110 km/h

Miquel Bernis
2 min
Avís de situació meteorològica de perill per vent de cara a divendres

BarcelonaAquest matí el Meteocat ha apujat fins a “perill molt alt” l'avís per vent de cara a divendres que ja es va activar ahir. Més de 20 comarques tenen actiu aquest avís de grau 5 sobre 6, el Servei Meteorològic de Catalunya alerta de possibles cops de vent que superin els 30 m/s, és a dir, ratxes de més de 108 km/h.

Les comarques on el risc es considera més elevat són les del Pirineu, Prepirineu i tot el prelitoral central i sud de Catalunya. Això vol dir que en molts casos es tracta de sectors on ratxes de vent tan fortes no hi són habituals. A la resta de Catalunya l'avís per vent també és vigent. A tot arreu el perill es considera com a mínim “alt”, excepte al Baix Empordà, al Gironès i al Pla de l'Estany, on s'entreveu només moderat. El vent bufarà de component oest, serà molt sec i dispararà la temperatura, sobretot a prop del mar.

Protecció Civil té activat el pla Ventcat en fase d'alerta i recomana seguir els consell habituals en aquests casos, com ara evitar deixar testos o altres objectes no fixats a les façanes i terrasses, no pujar a llocs alts i exposats al vent, i evitar desplaçaments que no siguin imprescindibles. Es recomana vigilar especialment les decoracions nadalenques, i retirar-les si no es pot garantir la seva subjecció. Tampoc és segur protegir-se darrera murs o cartells publicitaris si no són estables.

Alguns models de previsió apunten efectivament a ratxes de més de 110 km/h en comarques interiors de Tarragona o en àmbits com el Penedès o l'altiplà central de cara a divendres al matí. Tot i que el vent més fort arribarà divendres, el perill ja es considera alt en moltes comarques a partir d'avui al vespre.

Cops de vent màxims previstos per demà a primera hora (en km/h)

El Meteocat també té actiu un avís per possibles acumulacions de pluja de més de 100 l/m2 a la Vall d'Aran i al nord del Pallars Sobirà. Amb un grau de perill més baix l'avís afecta també l'Alta Ribagorça i la Cerdanya. Al vessant nord del Pirineu, entre dijous al vespre i divendres, les precipitacions s'hi entreveuen abundants, però la neu s'acumularà sobretot a partir dels 1.500 metres. L'avís del Meteocat alerta, això sí, de possibles gruixos de més de 40 cm a partir dels 2.200 metres. També per demà al matí s'alerta de mala mar a la costa central i a la Costa Brava.

stats