Meteo 11/05/2019

La primavera avança i el desglaç està fent créixer el cabal dels rius pirinencs

El volum d'aigua emmagatzemada als embassaments de les conques internes ha augmentat lleugerament

Oriol Rodríguez
2 min
L'embassament de Sau es troba al 72% de la seva capacitat

BarcelonaAl llarg dels últims dies, amb l'augment de la temperatura i el sol, el desglaç s'ha accelerat a tot el Pirineu. Encara queda força neu per fondre, sobretot a cotes altes i al vessant nord de les muntanyes del sector occidental.

L'estació meteorològica que el Servei Meteorològic de Catalunya té situada al nord de la Serra del Cadí, a Prat d'Aguiló (2143 m), ha donat un clar descens del gruix de neu des de principis d'aquest mes. Mentre que el dia 1 hi havia 79 cm de neu, avui ja només n'hi ha 36 cm. Tot plegat és a conseqüència de l'ambient suau, que també s'està fent notar a l'alta muntanya. Avui mateix la temperatura màxima s'ha enfilat fins als 11 ºC i la mínima ha voltat els 5 ºC en aquest punt de la Cerdanya.

Evolució del gruix de neu a l'estació meteorològica de Cadí Nord - Prat d'Aguiló del Servei Meteorològic de Catalunya

En indrets com la Bonaigua o Boí, allà on estan ubicades les estacions meteorològiques el gruix de neu és més important. En tots dos casos, a una altitud de 2.200 i 2.500 metres, respectivament, encara hi ha entre 90 i 100 cm de neu. Tot i això, la quantitat de neu a terra també ha anat clarament a la baixa al llarg del que portem de mes de maig, com és normal.

Tota aquesta aigua va a parar als rierols i als torrents, afluents dels principals rius pirinencs. La Noguera Pallaresa, la Noguera Ribagorçana, el Segre, el Llobregat i el Ter han experimentat un clar augment del cabal. En el cas del riu que neix a Ulldeter, si fa un mes duia un cabal de 5 m(3)/s al seu pas per Ripoll, avui ja és de 12 m(3)/s.

Això està ajudant a fer créixer de nou el volum d'aigua emmagatzemada als diversos embassaments de les conques internes. A la Baells ha augmentat 10 hm(3) aquest últim mes, i en el cas de Sau l'increment ha estat de 20 hm(3).

stats