Meteo 02/05/2021

La primavera vol recuperar el temps perdut

Avui encara ha glaçat en algunes capitals de comarca però divendres vinent fregarem els 30 graus a la vall de l'Ebre

2 min
Albada d'aquest diumenge des de Mallorca.

BarcelonaFa un parell de dies que hem tancat un dels mesos d'abril més freds dels últims anys. De fet, en molts llocs del Pirineu la temperatura mitjana d'aquestes últimes trenta jornades ha sigut més baixa que la del mes de febrer, i a Tortosa ens hem de remuntar fins al 1991 per trobar un abril més fred que el d'enguany. Avui mateix ha glaçat en capitals de comarca com Puigcerdà i el Pont de Suert, i al migdia gairebé cap indret del país ha superat els 20 graus.

Però la percepció que la primavera no acaba d'arrencar desapareixerà del tot els pròxims dies. Les últimes actualitzacions dels models numèrics apunten a una forta i progressiva recuperació de les temperatures que farà que divendres vinent hi hagi 10 graus més que avui i la possibilitat d'assolir els 30 ºC en alguns indrets de la Franja i de la vall de l'Ebre. També és cert que una nova irrupció d'aire fred faria recular els termòmetres d'una manera sobtada entre diumenge i dilluns, però aquest nou descens tèrmic seria transitori. Tot fa pensar que la primera quinzena de maig l'acabarem amb temperatures normals o superiors a les que pertoquen a aquestes altures de la primavera.

En cinc dies les temperatures diürnes reputaran més de 10 graus en algunes comarques interiors.

Aquesta tendència també la secunden les previsions mensuals del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini, que es decanten per uns primers deu dies de maig amb més calor de la que pertocaria, sobretot a les comarques interiors, i una segona quinzena amb temperatures semblants a les de la mitjana climàtica a Catalunya.

Anomalia tèrmica prevista per als primers 10 dies del mes de maig.

Pel que fa a les precipitacions, hem començat el mes amb el segon dia més plujós de l'any a tot Catalunya –només superat pel 22 de febrer–. Per exemple, en alguns barris de la ciutat de Barcelona no es recollia tanta aigua en 24 hores des del 16 de juliol de l'any passat. Malgrat aquesta arrencada de mes passada per aigua, els últims mapes del temps insinuen que no haurem de tornar a obrir els paraigües abans de set o vuit dies i que la tongada de ruixats prevista entre el 10 i el 12 de maig serà l'única de la primera quinzena de mes. En aquest sentit, les previsions a mitjà termini del Centre Europeu coincideixen en l'absència de pluja a les nostres contrades durant tota la setmana vinent i apunten a una segona quinzena de mes amb precipitacions molt semblants a les que pertocarien durant aquesta època de l'any.

Els colors ataronjats indiquen precipitacions per sota de la mitjana climàtica els pròxims set dies.
stats